fredag 18 februari 2011

Falkenbergsdagarna

Serverades läxa över lovet: Jag blev ombedd att hålla tre seminarier om "Den lärande läraren" på Falkenbergsdagarna. Ja, alltså ett seminarium tre gånger. Jag undervisar just nu C-kurs i svenska och har just bestämt att köra 4 veckor till med kommunikation och muntlig framställning i A-kursen, så jag får väl helt enkelt praktisera den visdom jag försöker sprida. Och så får jag väl promenera längst stranden med stenar i munnen och överösta vågorna hela lovet...

onsdag 16 februari 2011

Yacapaca igen

Ju mer jag undersöker Yacapaca, ju roligare blir det! Problemet är att det är svårt att pröva allt finliret om man inte har en grupp att pröva på, och i bland blir det lite knasigt. Dock har jag redan provat resultat på Whiteboard i realtid med en quiz-grupp och det fick verkligen igång deras tävlingsinstinkter att se sitt lagnamn åka upp och ner på tavlan allt eftersom svaren lämnades. Det flöt inte helt smidigt, men i morgon tänkte jag göra ett nytt försök med ett ordkunskaps-quiz. Håll tummarna för att tekniken funkar!

söndag 13 februari 2011

Google Forms för reflektion

Lyssnade idag på ett webinar om Google Forms på freetech4teachers.com. En del nytt och spännande!

För det första så tycker jag det är skithäftigt att Google, förutom att de har anställda som just jobbar med Google för utbildning, certifierar lärare som jobbar med att sprida kunskap om möjligheterna med Googles applikationer. För det andra tycker jag det är skithäftigt att tre personer som sitter i olika delar av en kontinent kan ha en föreläsning tillsammans!

Förutom att jag lärde mig ett och annat om hur man kan använda ett google-formulär, så delade de föreläsande lärarna med sig av sina erfarenheter för att bl a följa upp sina elever framsteg under ett projekt, och hur de konstruerade prov och samlade alla svar i ett kalkylblad. Men det som fastnade mest var en av lärarnas eget, privata reflektionsformulär som han delade med sig av; bara en liten skriv-ruta som han har bokmärkt i alla sina webb-läsare. Där skrev han snabbt in sina reflektioner efter lektionen eller i slutet av dagen, något som han tidigare hade svårt att hinna med och få någon slags hyfsad organisation för. Nu hamnar alla de där snabba reflektionerna i ett kalkylblad, med exakt datum och klockslag för tankarna - en dagbok i kalkylbladsformat.

Smart.

fredag 11 februari 2011

Det har hänt grejer på åtta år...

Tänkte att jag skulle ta in lite realia och St Valentine's är ju alltid ett tacksamt tema, så jag grävde lite i mina pärmar och hittade en kopia av en text som jag vet att jag har använt några gånger, och som på en A4 sammanfattar St Valentine's bra. På väg från klassrummet efter en gemytlig lektion med en datorlös klass, som innehöll en mini-dramatisering av en SMS-dumpning i mp3-format från Onestopenglish (på hääärlig Bolton-dialekt!), övningar i att utöka ellipsions och talspråksuttryck och snack-brädspel så insåg jag att jag måste skanna texten, för att lägga ut på nätet åt dem som inte varit närvarande. (För några månader sedan hade jag inte tänkt på det.) Men så tänkte jag att jag kanske kan hitta den på nätet igen, och PDFa, och tittade på adressen.... och datumet.... 2003....

Skrev in adressen: www.historychannel.com. Och hamnade på en annan domän.... Jag mindes sidan som ganska ... amerikansk: Mycket av allt; nästan barock layout på brun botten och med midi-musik i bakgrunden. Så såg den INTE ut nu! Jag sökte på The History of Valentine's och hittade tillslut samma artikel och en snygg film. Och så upptäckte jag att berättaren uppenbarligen använt texten från 2003 som grund för filmmanuset, och vissa formuleringar och de flesta av glosorna jag gjort i lista faktiskt fanns med också!



Saker och ting har hänt på nätet på åtta år. Det är det som är så kul med nätet; det är aldrig statiskt! (Det hade dock varit roligt att jämföra de båda sidorna med varandra.)

torsdag 10 februari 2011

På tal om Creative Commons

Om man är sugen på att förkovra sig i franska finns den smått absurda sajten Tex's French Grammar och systersajten Francais Interactif, båda från University of Texas, institutionen för franska och italienska.

Tex's är något så ovanligt som en grammatika som förklarar grammatiken med humor, och det mesta kretsar kring de underbara små tecknade karaktärerna som ser ut som en blandning av mumintroll och snusmumrikar. Och sniglar. Exemplen är smått absurda och det finns ljudfiler till mycket.

Java-övningarna delas med systersajten, som är en komplett språkkurs. Boken finns på nätet, så väl som övningar, ljudfiler, glosor och test. Eftersom jag kommer att behöva prata franska i sommar igen så kommer jag att lägga in en timme i veckan från nu till i juli.

Fritt att använda och dela, så länge man talar om vem som har producerat och så länge det är för icke-komersiellt syfte.

söndag 6 februari 2011

Creative Commons förklarat

Det är frestande att snygga till sina grejer med bilder från nätet - och så snabbt och enkelt gjort! Och vi har alla gjort det: "Lånat" en liten bild och kanske inte attributerat den heller.

Devient Art och Flickr är två ställen där man kan hitta mycket bilder som man FÅR använda, om man bara talar om vem som gjort dem. Och det känns ju alltid mycket bättre att göra rätt. Filmen nedan förklarar Creative Commons och upphovsrätten på ett trevligt och rakt sätt, så både jag och mina elever förstår.

fredag 4 februari 2011

QR i klassrummet

Ända sedan jag första gången hörde talas om QR-koder har jag varit väldigt sugen på att på något sätt använda dem i undervisningen - men inte riktigt kommit på något bra sätt som inte skulle ta hundra arbetstimmar och energi som jag inte har. Men om vi kunde hjälpas åt... Till exempel med bokresensioner i podformat eller på YouTube, informationsfilmer, instruktionsfilmer...

Jaha - är det allt?

Eftersom Serious Games, som jag berättat om tidigare (och som nu har satt alla sina tekniker på att lösa mina tekniska problem ;) har ingått ett distributionsavtal med Bonnier Utbildning om distribution av deras andra serie Playing History, för grundskolan (som jag heller inte kan pröva av någon anledning, som de nämnda teknikerna försöker komma på), så surfade jag dit för att kolla läget på den digitala läromedelsfronten. Och hittade den här:



Eh, jaha....
Det ser ju flashigt ut. Vad kul att kunna både skriva och rita i sin digitala bok... Och skriva meddelande till läraren.... Ska man använda Puenteduras modell hamnar det väl någonstans strax ovanför det första steget...

IT-pedagogerna, Falkenbergs kommun 2010 http://www.falkenberg.se

Det finns en del fina fördelar, men det finns precis lika många frågetecken:

  • Boken blir inte sliten och kan användas hur många gånger som helst, men å andra sidan betalar man för varje gång den används också. Så besparingen är väl tveksam...
  • För elever som behöver hemundervisning eller av annan anledning distansläser är det ju bra - så länge det finns bra internetuppkoppling. Så missionärsföräldrar i Tanzania, eller personer med hus i Thailand bör kanske inte förlita sig på att ungarna kan ha matte när det passar bäst.
  • Boken pratar! Mycket bra för lässvaga barn. Frågan är om den stavningskontrollerar så bra om barnen vill skriva i sitt digitala anteckningsblock, eller läser upp de digitala post-it-lappar och anteckningar som fröken lämnar... 
  • Det låter ju bra att Fröken har tillgång till alla elevernas böcker hela tiden och inte bara samlar in dem en gång i veckan. Det är naturligtvis bra för eleven som vill räkna på och göra färdigt boken - särskilt matteböcker lockar till detta av någon outgrundlig anledning. Men om Fröken verkligen sitter på pass varenda kväll för att rätta och kommunicera med sina ivriga elever är en annan femma: Ska de kunna kräva det? Vad händer med den ivrige snabbräknaren när han/hon märker att Fröken ändå bara har tid att svara och rätta en gång i veckan?


Jag är inte matematiklärare, och har själv hårresande minnen av Hej Matematik och skolans matematikundervisning, och är kanske därför inte rätt person att bedöma ett matematikmaterial. Jag har heller inte tillfälle att titta på pappersversionen av boken, men det intryck jag får av filmen är att boken är PRECIS som alla andra matematikböcker för småskolan: Fiffiga små illustrationer, dra streck, ringa in, identifiera, tiokompisar, sida upp och sida ner med mekanisk aritmatik. Och den digitala versionen är precis likadan - den enda skillnaden är att du inte skriver med pennan, utan med mus eller styrplatta.

Här ser jag flera faror: Att lärare, skolledare och föräldrar tycker att det här är jättebra och modernt och därför nöjer sig med att skaffa en digital modell av samma som de alltid har haft istället för att tänka vad som behöver utvecklas och förändras i matematikundervisningen för att lyfta den vidare.

Dessutom så är jag, som flitiga läsare säkert insett, en stark förkämpe för handskrivträning. Jag FÖRSTÅR argumentet att det är tillfredställande för barn som av olika anledningar har svårt att forma bokstäver och siffror att få använda datorn för att producera snygga tecken, men det hjälper inte deras utveckling i någon högre grad: Om något riskerar det att fördröja den, genom att de inte TRÄNAR och utvecklar sina svaga sidor. Att rita och forma bokstäver tränar både finmotorik och öga-hand-koordination på ett ANNAT sätt än vad datorn gör, och båda behövs i massor när barna är små. Det är ÄNNU svårare att få till snygga bokstäver med bokens ritverktyg, vilket filmens lilla exempel visar, när fröken lägger till ett hurtigt BRA! i grönt, med ett tillfredställt leende.

Nej, Bonnier, bättre kan ni! Behåll era pappersböcker och gör NÅGOT ANNAT, något berikande och extra på nätet!