fredag 20 maj 2011

Min drömtjänst

Sitter och vaktar en annans kärares klass när de gör prov på Renässansen och har tid att fundera på livet, universum och allt. Och min drömtjänst.

Jag har ju haft förmånen att delvis jobba med utvecklingsarbete det här läsåret. 20% av min tjänst har handlat om att inspirera och handleda kollegor i arbetet med 1-1. Det arbetet är låååååångt ifrån klart, men nu kommer jag att ha stöd i 5 andra "Lärspridare" på programmen. Jag hoppas att vi hittar ett forum för oss att kunna träffas och samla upp idéer och tipsa varandra, fortbilda oss själva och våra kollegor tillsammans.

Under nästa läsår skulle jag också vilja fortsätta undervisa de grupper som jag hittat ett arbetsätt tillsammans med i år. Jag har massor av idéer hur vi skulle kunna komma vidare och ser tydligt förbättringsområden som jag behöver ta tag i, kunskapsluckor att fylla, i deras datorhandhavande. Jag skulle vilja vara med och starta upp på Barn och Fritid, som får datorer i höst, med någon klass, i alla händelser de som jag undervisar i EnB i år (eller rättare var tvungen att släppa pga att jag tog på mig ett rektorsuppdrag). Men jag skulle också vilja handleda en grupp elever, en NewsDesk, som med sina telefoner och datorer dokumenterar det dagliga livet på skolan och skriver korta artiklar, gör intervjuer och reportage från där det händer, när det händer.

Tänk: Efter en inledande kraschcourse i pressetik och regler för publicering, släppa ansvaret för publicering till skolans Facebook och en nyhetssida på hemsidan till dem; en skoltidning som hela tiden uppdateras "från golvet" med multimedia-inslag via Bambuser och podcasts; allt ifrån korta nedslag i matsalen till djupa intervjuer om lyckade projektarbeten och med elever som engagerar sig; granskande reportage om lokaler och medbestämmande. Redaktionen skulle träffas då och då i den nya HotSpot mitt i skolan, där det finns en debattsoffa, green screen och utlåning av mediautrustning, handledning att tillgå för både lärare och elever i både hård- och mjukvara.

Jag skulle vilja kunna vara mitt i det som är en evolutionssoppa av ny-gammal pedagogik och se när gnistorna från åskvädren tänder eldar och stöper nya arter som slingrar sig ur ursoppan och ut i skolan, sänder tentakler och skickar sporer ut i varje klassrum och i varje kontor, som föder nya idéer och muterar ihop med gamla och blir starkt och livskraftigt. Jag vill känna klorofyllen, men också den råa lukten av kompost från idéer som faller till marken och murknar för att ge näring åt nya. Jag kan dock vara utan stanken av förruttnelse från det som ofött och otänkt blir kvar utanför....

Jaja, på tisdag ska jag på medarbetarsamtal med min rektor. Jag hoppas att min nya tjänstefördelning innehåller något av detta. Och gör den det inte så gör jag det bästa av situationen, gräver där jag står och försöker förändra världen i det lilla.

onsdag 11 maj 2011

Embedit

För att mina elever ska kunna presentera sina arbeten på ett smidigt sätt på sin webb-sida, eller som den här gången när de bidrar med inlägg i skoldebatten, i vår klassblogg, så prövar vi verktyget embedit.in.
Ruskigt smidigt! Ladda upp filen, få en html-kod och klistra in den!

Alla ska lyckas!

GoAnimate.com: Alla ska lyckas! by Charlotte

Like it? Create your own at GoAnimate.com. It's free and fun!

fredag 6 maj 2011

Uppgiftsidé genom sociala nätverk

Användningen av sociala nätverk i skolan är ett omdebatterat kapitel och kan medföra vissa svårigheter, men i princip alla elever är på en eller flera sociala nätverkssajter. Varför inte lära dem att dra nytta av dem för sitt lärande?

En vanlig uppgift i skolan, i både matte och samhällsämnen, samt i det utgående projektarbetet och det kommande gymnasiearbetet, är att samla ett visst statistiskt underlag, lära sig sammanställa detta, presentera och dra slutsatser av resultatet. Facebook har ett mycket enkelt frågeverktyg som kan användas till detta.

Mina elever i år ett behöver lära sig rapportformatet. Det kommer de att få göra genom att läsa in sig på vad tidningarna säger i en aktuell fråga, exempelvis USAs attack mot Bin Ladens, eller någon annan fråga intressant för deras studieinriktning. Genom att formulera en fråga, t ex "Var det rätt av USA att anfalla Bin Ladens högkvarter?" eller "Var USAs attack mot Bin Laden ett brott mot folkrätten?" och lägga ut den i sitt nätverk på Facebook, eller i blogg på Blogger/Wordpress/sin hemsida och "automatiskt" få in ett statistiskt underlag medan de lägger tiden på litteraturstudier.

När en vecka gått kan de sammanställa sitt resultat och analysera det mot bakgrund av den litteratur de läst och skriva en kort rapport med dess alla delar - ingen onödig lektionstid har lagts på att springa runt och leta frivilliga till att fylla i enkäter som sedan ska sorteras och bokföras = inlärningen har effektiviserats. (Det finns naturligtvis andra vinster med att springa runt och leta frivilliga som vill fylla i enkäter, men det kan man ju ta nästa gång man ska göra en undersökning - nu var det ju rapportskrivningen som var uppgiftens syfte)

På projektarbetsredovisningarna igår rekommenderade en av eleverna Google Forms för enkäter och lovprisade dess enkelhet och anonymitet. Jag hoppas att fler elever inser nätenkäternas storhet. Begränsningen är att du ibland kan få svårt att använda dem utan trådlöst nätverk - men jag tror att det går att lösa i Google Docs off-lineläge. Om man kan Excell så kan man naturligtvis göra en snygg enkät i Excell (eller annat kalkylprogram) och bli oberoende av uppkoppling. Jag ser framför mig att skolan har ett antal läsplattor till utlåning för sådant....

Nä, nu svamlar jag! Dags att börja jobba på riktigt!

onsdag 4 maj 2011

Gleerups

Bok&Webb var pionjärer på den svenska marknaden när de släppte sina lättsamma läroböcker som kompletterades med läromedelswebbar. Jag använde Svenska B med webb när den kom ut och uppskattade mycket de interaktiva delarna, att mycket fanns inläst och att det verkligen var ett berikande material på webben. Jag har varit lite gramse på Gleerups ända sedan de köpte upp Bok&Webb i mitten av 2000-talet, licensförfarandet blev tillkrånglat och dyrt och det kändes som om hela konceptet stagnerade.
Nu har jag precis tillbringat en timme med att klicka runt på Gleerups för att försöka skaffa mig en uppfattning om vilka digitala resurser de har nu.
Det första jag stöter på är deras engelska resurs EFL247.com:


  EFL247 är en resurs-sida där du som gratismedlem kan ta del av ganska mycket trevligt verkar det som. Jag prövade en övning som var väldigt genomarbetad, med både gloslista, hörförståelse övningar och videoklipp från BBC. Layouten är dock trist och jag förstår inte riktigt hur man manövrerar.

De riktiga godbitarna, som att bygga upp slutna klassrum där du kan tilldela dina elever övningar på nätet, är dock en premium-funktion som man måste betala för som enskild lärare eller som skollicens. Jag hittar ingen prisuppgift.

Sajten är internationell och alla kan bidra med material. I gratisversionen kan du dock ladda ner 4 filer i veckan.

Sedan tar jag en tur bland läromedelswebbarna. Nästan alla Gleerups läromedel verkar ha en egen webb nu för tiden. Nästan alla har demoversioner och alla demoversioner är mycket begränsade. Det gör det svårt att skaffa sig en riktig uppfattning om det är något att ha eller inte. Och jag blir på dåligt humör när jag inte lätt kan få insyn, vilket gör mig mindre sugen att satsa på ett läromedel.

Det jag ser är dock ganska ... basic... Kanske ruvar dessa webbar på gömda skatter, men det som visas upp är av det mycket enkla och oinspirerande slaget: Texter med utskrivbara ordlistor i .PDF-format, några självrättande java-övningar och så vidare. Inte speciellt sexigt och jag undrar vem som lockas av detta: Är det här det bästa som visas upp? Hur torftigt är då det andra?

Nepp, det blir inte någon ny licens på Gleerups i år för min del...