tisdag 15 oktober 2013

Google Forms för flippa-quizz

Jag har i andra sammanhang tipsat om skriptet Flubaroo till Google Drive. Skriptet hjälper dig som lärare att rätta och administrera elektroniska prov. Jag har sällan traditionella prov själv och har inte prövat det "live" men jag gillar idén!


Jag skulle göra ett förberedelsematerial för en flippa-kurs för några kollegor och tänkte mig att använda min blogg i kombination med Google Forms: En liten quiz efter varje exempelfilm. Men då upptäckte jag att man nu kan infoga både bilder och filmer i själva quizzet! Jipeee!

Du kan se resultatet på sidan Flippa-skolan här ovan.

Memrise - får dig att minnas

I början av 90-talet när vi hade datorsalar och några datorer i klassrummet investerades det i ett fantastiskt program som hette Vokabulärinlärning. Enkelt, men färglatt använde det beprövade psykologi-metoder för att gnugga in glosor hos eleverna. Det var inte så lätt att lägga in listorna, men när de väl låg där så trillade orden in i ungarna! Dessutom innehåll programmet enkla spelmoment som gjorde eleverna mer motiverade.

Tyvärr åldras program, och vi höll konstgjord andning i det på diverse olika sätt, och även när skolan gått över till en Mac-miljö lyckades vi behålla det på nätverket för användning i English Resource Centre. Men i våras var det slutgiltigt good bye....

Jag har ju blivit med utbytesstudent; en fantastisk tjej från Kannada som håller på att lära sig svenska. Hon tipsade mig om en sida som heter Memrise som visserligen har en modernare layout, men bygger på samma principer. Och som är lätthanterlig, kul och än så länge gratis.

Redan finns det massor av kurser inlagda. Jag har bidragit med två test. Det tog sammanlagt en dryg timme. Jag är mest stolt över multimediakursen i elva nivåer om medborgarrättrörelsen och personer knutna till den. Man skapar lätt ett konto, eller loggar in med sin Facebook, kan följa andra användare och samarbeta med att bygga sina kurser.

Några av eleverna testade den enklare glosövningen (på hela terminens glosor så här långt) och tyckte mycket om verktyget! Tävlingsmomentet drev vissa ordentligt framåt och det var många glada miner när jag visade topplistan över resultaten vid lektionens slut!