Igår hade jag en mardrömsdag i en-till-en-miljön. Det var en ganska nyttig påminnelse om vad som kan gå fel och hur stressande det är när man gör sig alltför beroende av tekniken.
Vi har nu ca 555 nya datorer på nätverket. Det innebär att det finns ca 1000 datorer på det trådlösa nätverket. Det innebär att när det är lunchrast och eleverna är lediga blir det höööög belastning på nätverket och seeeeegt att surfa. Jag skulle ha lektion och hjälpa eleverna att installera och registrera en del funktioner som jag anser vara viktiga för att optimera deras inlärning.
Vi började med Yacapaca. Seeeeegt. Av 20 elever hade 5 eller 6 inte plug-in för Flash, så då fick vi ladda ner och installera den. Seeeeegt... (Varför kan inte leverantören fixa det också, om de nu installerar OpenOffice, First Class-klient och annat!?) Det fanns ingen nätverkssladd i klassrummet, så jag kunde inte koppla upp min dator mot väggen, och min dator tuggade och tuggade, men fick aldrig laddat färdigt lag-funktionen. Eleverna tyckte dock att det var roligt i alla fall.
Så skulle vi registrera Google-konton. Det gick ganska bra och alla eleverna har nu konton så de kan använda google-funktioner som Blogger och Docs, samt lätt kan Embedit.
Sedan skulle vi lägga in läroboks-cd-romen. Det verkade gå ganska bra. Ända till de skulle testa programmet: Felmeddelande! Operativet stöder inte längre den typen av filer! Jäkla kattdjur! Ett av de bästa datorstödda läromedlen på marknaden blev helt plötsligt värdelöst! Och mitt hjärta sjönk nedanför fotknölarna och jag såg framför mig hur min arbetstid åter skulle upptas med kopiering av udda pappersblad och rättning av fylleriövningar. Gahhhhh!
Tack vare en förstående rektor tog jag tag i problemet direkt och ringde till Studentlitteratur. De lovade att omgående skicka koder till sin nya läromedelswebb istället. Jag hoppas den är lika bra som CD-romen. Men vilken SERVICE! Tack, Irene!
PS.
Innan någon nu börjar ondgöra sig över elevers nätspelande, pokersurfande eller filmtittande vill jag bara påpeka att jag har fått reda på varför nätkapaciteten inte räcker till. Och det har INTE med eleverna att göra! Så det så!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar