onsdag 15 februari 2012

Mentimeter

Snabba utvärderingar eller värderingsövningar blir lätt att genomföra i klassrummet med Mentimeter. Du skriver helt enkelt in din fråga och svarsalternativen och ger eleverna en webb-adress som de kan nå från sin dator eller sin mobiltelefon; de klickar sitt svarsalternativ och inom några sekunder ser du hur de svarat på din skärm eller på whiteboarden.

Varför inte få ett snabbt kvitto på att eleverna förstått genomgången? Eller förbered en frågesport och diskutera rätta och fel gissningar. Eller ett helt prov? Du behöver ingen inloggning, inga lösenord; lätt som en plätt!


Ovan ser ni klassutvärderingen av dagens inspirationsdag, konstruerad medan eleverna kom in i klassrummet och avklarad på 5 minuters lektionstid. Plötsligt så känns det som att de där jobbiga klassrådsomröstningarna kan klaras av på ett smidigt sätt.

tisdag 14 februari 2012

Bästa eduWikin 2011 - ICTmagic

ICTmagic - home

Här hittar du himla trevliga tips, från lärare till lärare! De flesta är naturligtvis engelskspråkiga, men det spelar väl ingen roll! I wikin använder också skaparen flera av de resurser han tipsar om - det är alltså inga krångliga proffsapplikationer som kräver expertprogramering, utan praktiskt användbara grejer att använda i undervisningen för dig och för eleverna.

måndag 13 februari 2012

Idag small det!

Startskottet för den bästa litteratur-wikin i världen, läromedlet alla elever slänger sig över: De eviga berättelsernas wiki.

Än ser den inte mycket ut för världen; faktum är att efter idag är den i kaos. Jag hittade nämligen en mycket hjälpsam lektionsplanering på wikispaces om hur man gör en wiki, och under 50 helt vilda minuter övades de mest basala handgreppen in. Det blev en övning i engelska, läsa instruktioner, tålamod och teknik.

Det är alltid lite lätt illamåendeframkallande att ställa sig framför klassen med en lektion som man 1: Inte själv skapat, 2: Inte förut testat, 3: Som är helt teknikbaserad och kan gå åt fullständigt fanders om en point ger upp. Men "min klass" är vana vid det här laget och de är oerhört roliga att jobba med. Det är aldrig tyst, det är sällan ordning, men det blir resultat!

Naturligtvis fick vi problem. Jag skickade ut lösenorden för ganska länge sedan och några hade raderat mejlet med aktiveringslänken. Som tur var hade jag sparat ett kalkylblad med alla användarnamn och lösenord. (Attans, insåg just att jag borde ha bett alla som bytte att skriva ner sina nya lösen!) Sedan funkade redigeringsverktyget inte alls för ca en tredjedel av klassen. Ganska snart insåg vi att den felande länken var en mycket gammal version av Firefox, men i Safari eller Chrome funkade det utmärkt.

Sedan var det naturligtvis en elev som missade punkt ett i instruktionen: Skapa en ny sida och döp den till ditt namn! Vilket fick till följd att eleven redigerade wikins första sida och raderade länkarna som jag lagt upp för övningen! Och då fick jag snabbt lära mig hur man återställer en sida till en tidigare version.

När eleverna under glam och gamman hjälpt varandra genom den två sidor långa övningen och skapat varsin undersida med inbäddad YouTube-film, dokument och sina favoriter i olika stil, fick de smaka på inspirationspaketet från NE.se och så kom vår eminenta skolbibliotekarie och presenterade två bokvagnar med litteratur om medeltiden, om dess berättare och verk från epoken. Efter att hon presenterat litteraturen svärmade ungdomarna kring vagnarna för att titta och bläddra. Nästa lektion ska de välja fördjupningsområde och skapa en projektplan, bestämma dokumentationssätt och börja jobba på allvar. Varje elev ska lägga upp ett arbete per epok och aktivt granska och förbättra någon annans arbete. Dessutom ska de träna på och svara rätt på ett antal quiz-frågor på Yacapaca, typ de här:



- När ska det vara färdigt? frågade Maria (som vanligt).
- Ja, någon gång 2015. Eller så... Kanske. Vi får väl se hur det går, svarade jag.
Om någon månad kopplar jag på älvorna.

torsdag 2 februari 2012

Många tips...

En av mina favorit-resurser, www.onestopenglish.com, satsar nu på en fortbildningsserie för lärare som de döpt till Tech for Teachers. Den första filmen handlar om hur man skapar en podcast med ett gratis-verktyg på nätet som heter audioboo.fm Men det är inte bara den ytterligt pedagogiska filmen, utan Onestop bjuder också på ett antal konkreta tips om vad du kan göra med det i klassrummet och också en lista över liknande resurser.

Workshop-metoden

Det klagas många gånger på fortbildning för lärare, och in initieringsfasen av en-till-en på min arbetsplats har det varit mycket kritik för att inte arbetsgivaren givit adekvat fortbildning, både på hårdvara och mjukvara: De fortbildningstillfällen som givits har givits på väldigt bred front (duktiga föreläsare vet att ta betalt) och legat under vissas förmåga och skjutit långt över huvudet på andra.

PIM var en mindre katastrof: Från början avsattes ingen tid alls, utan man förutsattes fixa på sin förtroendetid, på sin egen kammare. De som arbetat länge med datorer skrek över att behöva "bevisa" sina kunskaper genom banala uppgifter, de som inte redan kunde kände vanmakt och övergivenhet. De allra flesta ansåg att det bara var ytterligare en belastning. Till slut så avsattes viss konferenstid, och det skapades workshop-tillfällen, men PIM var ingen hit hos oss. Ytterligare några ansåg att "varför ska vi lära oss PC-programmen när vi med största säkerhet kommer att behöva använda MAC när vi går in i projektet!?" (Nu finns det ju även instruktionsfilmer för Mac-användare på PIM, det fanns det inte då) Skolledningen föregick dessvärre inte heller med något gott exempel och genomförde PIM, vilket också sågs med oblida ögon av vissa av kollegorna. (Tips till ev. skolledare som läser bloggen: Redan Baden-Powell påpekade den pedagogiska vikten av att ledaren deltar i aktiviteten för att öka deltagarens lust till lärande - på 1910-talet.)

Med detta i ryggen diskuterade vi mycket hur vi skulle lägga upp fortbildningen när vi väl fick datorerna. Vi bestämde oss för att satsa på informella workshops, med teman som bestämds genom önskemål från deltagarna. Vi har haft små workshops om spel, blogg, IWeb, instruktionsfilm, Yacapaca, men populärast är det som vi kallat "Pilla på din Mac": En gräv där du står-form av fortbildning. Deltagaren kommer med sin burk och sedan hjälps vi åt att lösa de undringar som uppstår.

Det är sällan många deltagare i våra workshops, men folk kan komma och gå som de vill och även om det kan bli hektiskt och spretigt så brukar vi ha roligt. Och framförallt så uppstår fantastiskt trevliga diskussioner om pedagogik, metoder, utvärdering, målsättningar och allt det där som vi borde orka diskutera annars också! I går var vi i fikarummet, för det fanns inga andra lediga rum. Men det var bra! Lättillgängligt, lite mysigt och informellt. Det blir nog fler gånger...

Det händer grejer nu. Nedanstående är bara projekt som jag vet om (vi är ju 16 arbetslag!) är på gång:
Elevproducerade instruktionsfilmer/QR-koder till nya teknikhuset (påbörjas på HT2012)
Elevproducerat läromedel/e-bok i Zoologi
Litteratur-wiki, årkursövergripande
Ipad-projekt för laborationer
Bloggar (både öppna och slutna)
"Sommar"-podcasts
Elevsammarbeten genom GoogleDocs

Det är KUL att jobba tillsammans! Allt det här ovan bubblade vi om igår eftermiddag, förutom att spela in Keynotes. En av skolledarna gick förbi och skrattade gott: "Vad kreativa ni är! Ni har ju till och med rosor på kinderna!"

Förutom detta så produceras digital musik, digitala bilder, elever spelar in novellfilm, elever och lärare utvärderar sitt lärande och samlar in och sammanställer data genom digitala enkäter, det görs interaktiva övningar och användandet av digitala lärresurser ökar hela tiden....