tisdag 6 mars 2012

Global Conflicts - webbaserade spel om angelägna ämnen

Efter BETT förra året var jag enormt sugen på att testa Serious Games nätbaserade spel Global Conflicts, men fick trots ivrig kontakt med företaget inte insticksmodulen Unity Player att fungera. När jag härom dagen hittade ett glömt flygblad i en låda bestämde jag mig för att pröva igen och registrerade ett prov konto. Den här gången fungerar det bra!

Spelen består av ett helt undervisningspaket och ett rekommenderat upplägg för läraren med en inledande PowerPoint-presentation och genomgång av konfliktens bakgrund, spel, sammanfattande gruppdiskussion kring ett material, och möjligheten att redovisa genom t ex en artikel på Serious Games hemsida.

Läraren kan registrera elevgrupper och bjuda in eleverna till spelen och även dela kursen med kollegor. Denna funktion är inte öppen i provspelsläget, så jag kan inte avgöra hur smidigt det är, men min erfarenhet från andra spel, t ex Mission US (där funktionen tyvärr togs bort!) är att det är en mycket praktiskt funktion som om läraren kan se deras framsteg verkar motiverande på eleverna.

Nedan följer en liten snabb-recension av de 3 av 9 spel jag testat. Samtliga är testade på Mac, trådlöst på ett hemmanätverk (Telias snålabbonemang ADSL, max 2Mb/m), men i olika web-läsare: Safari och Chrome. Trots uppdatering och omstart av Firefox fungerade det inte att köra spelen i denna.

Palestina (Military operation) (undervisningsmaterial tillgängligt på engelska och danska)
Webbläsare: Safari

Man spelar den kvinnliga amerikanska journalisten Hannah och uppdraget är att följa med vid ett ingripande i ett palestinskt område i Israel för att skriva en artikel för en nyhetsbyrå. I början av spelet får man välja om man vill skriva för en israelisk tidning, en palestinsk eller för en europeisk och min känsla är att spelet påverkas något av det valet, men det påverkas mer av hur du väljer att prata med dina intervjuoffer, vad du väljer att fråga om och vad du väljer att avslöja.

Äventyret spelas på en dryg halvtimme. Engelskan är på medelnivå. Tyvärr verkar detta äventyr inte ha röst, vilket kan vara försvårande för elever med lässvårigheter och elever vars engelska inte är så avancerad. För att utesluta att detta berodde på webbläsaren prövade jag även i Chrome. Dock är språket anpassat för dialogformatet och flyter lätt utan alltför komplicerade begrepp.

Jag spelade äventyret två gånger: En utifrån uppdraget att skriva för en europeisk tidning (men blev refuserad för min artikel blev inge' bra eftersom jag bara plockat upp ett enda citat...) och den andra utifrån förutsättningen att jag skulle skriva för en palestinsk tidning.


Inte den version jag spelat, men jag känner igen delar av spelet.

Bakgrundsmaterialet ger en god överblick, och spelet ger enligt min mening en ganska god insikt i de olika gruppernas argument för varför situationen är som den är idag. Genom att tala med både befälhavare, civila och terroristmisstänkta får man en glimt av, och kan förhålla sig till, de olika aspekterna på problemen. Dock kan jag känna att man skulle kunna gott djupare in i situationen, men då hade det nog varit svårt att bibehålla en neutralitet i äventyret.

Afganistan
Webbläsare: Chrome

Huvudpersonen är en man som kommer till en liten by i södra Afganistan för att hjälpa sin vän som startat en skola för både pojkar och flickor med stöd av ISAF. Skolan har utsatts för hot och vännen ber dig hjälpa honom att ta reda på vem som står bakom hoten och försöka få en lösning för skolan. Dock hinner skolan brännas ner och vännen misshandlas innan man kommer fram till byn och man får förlita sig på intervjuer med olika personer.

Spelet finns på danska och engelska. Engelskan är inte svår att följa med, eftersom du både hör och kan läsa uttalandena. Dina egna motrepliker läses inte upp. Det gäller att välja rätt replik, för ibland kan de vara snarlika, men en nyans i ton och artighet avgör om din samtalspartner är positivt inställd eller inte. dock kan du oftast reparera dina fadäser.

Det här äventyret känns ännu mer spelinriktat än det förra. Förutom de val du kan göra finns det också ett moment där du ska leta bevis på tid och köra bil på dåliga vägar och undvika stenbumlingar och vägbomber. Det blir lite läskigt när du blir nedslagen och tillfångatagen av talibaner. Jag blev räddad av icke odelat heroiska ISAF-soldater och fick möjlighet att bestämma skolans öde.

Jag tyckte att spelet gav en mycket bra insikt om komplexiteten i konflikten och ingenting var svart eller vitt. Det var spännande 45 minuter och jag spelar gärna äventyret igen!

Border Crossing
Webbläsare: Chrome

I det här spelet får du välja mellan avatarerna Isabella och Santiago. Båda är amerikanska medborgare, men av sydamerikanskt ursprung. Uppdraget är att skriva en artikel om migrationens offer vid gränsen till USA. Ramberättelsen är stark: En ungkvinna har hittats död av en bonde i gränsområdet. Vid hennes sida ligger hennes åtta-månaders bebis, fortfarande vid liv.

Spelet finns på en mängd olika språk, bland annat svenska. Det första jag lägger märke till är ett stavfel och översättningen är klumpig på sina ställen. Det är mycket information att ta ställning till och spelet är heller inte upplagt som de som jag spelat förut. Mer tid går åt till förflyttning och frågorna är fler, upplagda i ämnen, men de är i sin tur upplagda så man förleds att bara klicka för att få fram nästa. Jag blir lite otålig och frestas ge upp på ett par ställen när inte historien går framåt. När tiden är ute har jag bara samlat på mig 2 av fem argument och bara drygt hälften av de 14 uttalanden som jag kanske skulle haft och vet inte vad jag skulle ha kunnat göra bättre? Det känns som jag kanske i så fall inte skulle ha försökt prata så djupt med varje intervjuperson, men spelet ger mig inte mycket överblick över frågorna innan jag väljer dem, som i de tidigare spelen.

Historian berör, men eftersom jag liksom inte kommer fram till något avslöjande så känns det bara frustrerande i slutet, vilket epilogen också visar. I "min" loggbok står det att jag kunde gjort bättre och att jag kanske ska komma tillbaka om ett år och se vad som hänt med de jag pratat med.Andra gången spelar på engelska och det går lite bättre: Nu vet jag var jag inte ska slösa min tid på. Dessutom kommer jag på att man kan springa! Jag hinner inte hämta upp alla argument, men får i alla fall en bättre rejting än förut, även om jag inte lyckas klämma åt "skurken", den amerikanska företagaren som anlitar arbetskraft till slavlön.

Sammanfattningsvis kan jag rekommendera Global Conflicts från Serious Games. Ett par av dem finns på svenska, men jag tycker gott man kan spela dem på engelska på gymnasienivå! Man vinner både i språkkvalitet och språkträning. Läraren måste dock vara beredd på att kanske göra en "gloslista" i förväg. Om min arbetsplats bestämmer sig för att skaffa en skollicens skulle jag definitivt tänka mig att spela med mina elever på engelskalektionerna i både Eng5 och Eng6.

Var dock uppmärksam på att inställningarna för spelen kan modifieras och som lärare bör du kolla upp vad som är de optimala inställningarna för ditt klassrum. Bland annat kan grafikkvaliteten ändras för att passa långsammare uppkopplingar och ljudnivåerna ändras. Försök INTE spela i Firefox och var noga med att tala om detta för eleverna för att undvika problem.

2 kommentarer:

  1. Filmer ovan är ett annat spel som BARA tar upp Palestina problematiken, och verkar vara en mer genomarbetad och utvecklad version som säljs genom Sanoma utbildning för ca 4500 kr för en hel skola.

    Spelen recenserade ovan kan spelas genom Serious Games web-portal för 600 kr/äventyr och år för hela skolan. Om jag har läst informationen rätt.

    SvaraRadera
  2. Fel av mig: Sanoma tar 3600 för Palestine.

    SvaraRadera