tisdag 29 maj 2012

Mera spel, spela mera!

Det är ju så roligt att spela spel! Och små flash-spel kan vara världens kick som start på en lång lektion eller som energigivare mitt i någonstans när det börjar bli segt. Dock ska man aldrig använda spel bara som tidsfördriv: Skolan är en plats för lärande och spel i skolan ska ha någon typ av pedagogiskt värde. (De behöver inte vara tråkiga för det!)

Som energigivare och kickstartare ska spelet vara så lätt att det inte kräver massor av förklaring eller lämnar spelaren med en känsla av misslyckande. Jag tittar gärna på spel för de lägre åldrarna för sådana här aktiviteter. När det i andra sammanhang kan vara viktigt att det inte är "för barnsligt" är det precis det ett energi-spel ska vara!

Den här veckan har jag testat en ny sajt: www.arcademicskillbuilders.com som har spel i framförallt enkel aritmatik, men också stavningsspel, ordklasser och skrivmaskinsträning. Du kan spela själv, men framför allt kan du spela mot andra; både på webben eller starta ett spel ihop med kompisarna i klassen!

Det är så infernaliskt roligt att sitta och titta på när eleverna på blodigt allvar kastar sig in i Spelling Bee (en fördel med lurar om man spelar många i klassrummet!). Datorn läser ett ord (med amerikansk accent och ibland inte helt enkla ord heller!) och eleven ska så snabbt som möjligt stava rätt. Spelet tränar både stavning, tangentbordshantering och listening. Fyra spelare kan spela samtidigt, och eleverna bjöd in varandra till spel efter spel, och ljud nivån steg en del i klassrummet.

Furious Frogs tränar motsatsord, synonymer och homonymer, också för fyra spelare, medan tangentbordsträningsprogrammen Typing Jets (fyra spelare) och Sky Chase (upp till 12 spelare) tränar fingerfärdigheten; det sista med hela, korta ord på engelska och det första med kluriga bokstavskombinationer.

I morgon blir det lite mer Spelling Bees i klassrummet. Men bara som energi-höjare, och bara en liten stund för att bryta av i den "tråkiga" lästräningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar