tisdag 22 januari 2013

Hjälp dina elever att producera bra texter!


Så snubblade jag igen. Ibland vill man ha snabba guider till hur man skriver olika texttyper även på engelska att kunna hänvisa eleverna till. Och visst är det en kick att publicera så andra får läsa! Varför inte länka till den här sidan: Writing with Writers. 

På Schoolastics sida får eleven genre-exempel, hjälp och råd av aktiva författare att forma sina texter. I vissa fall kan de också få höra personen berätta om sitt jobb och publicera sin färdiga text! Språket på sidan är relativt enkelt, men inte barnsligt även om de elev-producerade texterna är det. Funkar nog på både högstadiet och samtliga tre gymnasiekurser, men kanske främst för 5 och 6. 

Mina elever i Engelska 6 ska skriva recensioner av klassiska skräck-noveller av Poe, Stevenson och Connan Doyle och har fått i uppgift att skriva en kundrecension på Amazon.com. Först lämnar de naturligtvis in till mig genom Edmodo där jag lagt upp länkar till Books Should Be Free, en sajt där de kan lyssna på klassiker inlästa av frivilliga, samtidigt som de läser texten på t ex Poe Stories eller Literature.org genom Lingro.com, där de genom att klicka på ord de inte känner igen eller kan får en snabb översättning utan att behöva lämna källtexten. Orden kan sedan sammanställas i en lista.

2 kommentarer:

  1. Vilka bra sidor du tipsar om, Lotta! Och tack för påminnelsen om Lingro!!

    SvaraRadera