Som vanligt så var det himla trevligt med Teach Meet. Tyvärr så krockade det med våra klasskonferenser så jag missade en timme och ska titta ikapp. Dessutom var jag sjuk, så det blev väl sisådär... Men jag lovade att dela med mig av lite länkar och eftersom jag vet att Anna W är på semester i fjällsolen över påsk så förekommer jag henne (och bättrar på mitt samvete för att jag inte bloggat på länge)
Min popplet har jag lagt ut tidigare, men här kommer den igen:
Jag pratade väldigt kort om hur jag tänker när jag bygger mina lektioner. Jag hade inte tid att gå in på detaljer, så jag pasar på att utveckla mig här.
Jag arbetar i princip lärobokslöst. Det finns två anledningar till detta:
1. Jag kan inte hålla mig till en bok längre än en åttaveckorsperiod, och jag skippar i alla fall större delen av övningarna eftersom eleverna inte fått skriva i läroböckerna sedan 80-talet och få av eleverna rättar själva även om de får facit. Och jag rättar så lite som möjligt.
2. I engelskans mål för gymnasieskolan talas det mycket om att eleven ska få "möjlighet att utveckla kunskaper om livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där engelska används." och "möjlighet att, genom språkanvändning i funktionella och meningsfulla sammanhang, utveckla en allsidig kommunikativ förmåga." Det tycker jag är svårt att få till med böcker som oftast inte är så up-to-date. Dessvärre är också de flesta "nya" e-läromedel också bara "bok-på-burk" och inte värda pengarna, när man betänker hur mycket bra som finns på nätet om man bara letar lite.
Många hävdar att en bok är nödvändig för att ge eleverna struktur i sin inlärning. Men det är strukturen som är det viktigaste, inte den fysiska boken. Det är också svårare att anpassa en bok efter en grupp där nivåerna ofta är ganska blandade och inlärningsstilarna varierar. Själv har jag hittat en struktur som passar mig och ett verktyg som fyller sin funktion för att förmedla strukturen till eleverna. Jag har funderat på hur beroende jag är av mitt verktyg och har kommit fram till att jag kan se mig själv göra samma sak som jag gör i Edmodo även i Facebook, i Google Sites eller i IWeb: det är som sagt att det finns en tydlig struktur som är det viktigaste.
För mig är det viktigt att inte de olika förmågorna blir isolerade och även om jag ibland kan köra "grammatiklektioner" med traditionella genomgångar, milldrills och även ibland pappersövningar, eller läslektioner, eller lektioner som fokuserar på muntlig kommunikation, så är min strävan att VARJE vecka ska innehålla både muntlig och skriftlig kommunikation och reception, grammatik och ord. Och gärna också något roligt. Jag gillar spel: Både spel på datorn och brädspel och tävlingar. Det gör eleverna också.
Ett prov på hur en av mina lektioner kan vara upplagd hittar ni här. Jag lägger inte ut lektionen förrän precis före, för jag vill oftast behålla lite av överaskningen. Om en elev behöver förberedas eller behöver lite extra förförståelse kan jag skicka länkar direkt till den, samma eller annat material. Materialet ska INTE vara en ersättning för att gå på lektionen; det ska alltid finnas ett mervärde i att komma, men OM man av någon anledning inte har möjlighet att vara med så ska man i efterhand lätt kunna ta igen vad man missat.
Varje lektion börjar med att jag skriver upp på tavlan vad lektionen kommer att innehålla. Men jag försöker uttrycka mig lite kryptiskt för att behålla nyfikenheten hos eleverna. Och i princip varje lektion börjar med någon samlande inledning: En diskussionsfråga, en kort film eller ett ljudklipp som i exemplet. Eleverna har locken nere och uppmärksamheten framåt. Sedan guidar jag dem igenom det övriga materialet. Jag uppmuntrar eleverna att jobba tillsammans, läsa högt för varandra och hjälpas åt med övningarna och prata på engelska i så hög utsträckning som möjligt med varandra. Mitt klassrum är dessvärre ofta ganska bullrigt, på gott och på ont.
Lingro är ett av de coolaste verktyg jag vet just nu. Tyvärr är det bara engelskan som har ett svenskt lexikon, men kanske det finns elever som klarar av att använda t ex den fransk-engelska ordboken. Man kopierar bara in webb-adressen till det man vi läsa och sedan klickar man på de ord som man inte förstår.
Det finns de som påstår att glosläxor är onödigt och att eleverna lär sig ord i alla fall. I ärlighetens namn så tycker jag att det är skitsnack! Det är en tydlig skillnad i språklig progression mellan de elever som läser sina glosläxor och de som inte gör det! Jag räknar aldrig in glosprovsresultat i betygen, oftast samlar jag inte ens in dem, men försöker vara noga med att ha läxförhör varje vecka. I gengäld har jag mycket sällan prov. Det finns en poäng med små förhör, men de ska ses som inlärningstillfällen, inte som examinationstillfällen.
Det är oftast jag som väljer ut orden, men ibland så får eleverna skicka in förslag på Today's Meet medan de läser/lyssnar . Alla ord de har i läxa samlas i ett delat Google dokument. Många använder Glosor.eu eller Glosboken.se för att träna, men vi har uppfunnit en modern variant av den gamla "vikalappen"-metoden där man visar och döljer kolumner i kalkylblad. Funkar rätt bra!
De elever som kommer och ber om ursäkt för att de inte läst läxan får alltid ett leende, även om de är repeat offenders, och samma svar: Du lär dig för din skull, inte för min! Ta det här förhöret som en chans att träna på orden du inte tränat på! Jag ger ca 25 ord i läxa. Av dem väljer jag ut tio som eleverna får översätta från svenska till engelska, fem från engelska till svenska. Jag skriver på tavlan, de skriver på en papperslapp: När de är klara byter de med kompisen som sitter i jämte, öppnar sina datorer och rättar. 2 poäng för det ord som finns i ordlistan, rättstavat, 1 poäng för rätt ord men fel stavning, och 1 poäng för en schysst synonym (och där är jag domare). För de svenska orden får de 1 poäng.
Stjäl gärna länkarna till lektionen om "ogooglebar"som är konstruerad för en Engelska 5-grupp på ett studieförberedande program. Den här artikeln tycker jag lämpar sig för Engelska 6.
Road to Grammar har f ö fantastiskt pedagogiska förklaringar till grammatiken, men är inte alldeles lätt att hitta i. Grammar Snacks är fantastiskt trevliga, korta lektioner; över huvud taget är British Councils språk-sidor en guldgruva! Och ni som har NE.se - Kolla in e-språk!!!!
Hejsan!
SvaraRaderaDagen efter teach meet fick jag användning för Lingro. Eleverna hade aldrig hört talas om det. Nu vågade de sig på engelskspråkig fakta. Tack för tipset!
Vad kul! :)
SvaraRaderaL