fredag 5 april 2013

Hur gör man svenskämnet intressant och relevant?

Jag önskar, önskar, önskar att svenska läromedelsförlag kunde ta efter de engelskspåkiga i högre grad. Svenskämnet känns fortfarande väldigt träigt och de roliga resurser som finns är ofta för barnsliga och på för låg nivå för mig att använda med mina elever.

Scholastics visar om och om igen hur man kan göra undervisningen i landets eget språk intressant och relevant, och framför allt hur man höjer nivån hos språkanvändaren redan tidigt! Mina barn har gått ett år engelsk skola: Inga lyxskolor, tvärtom, skolor med mycket blandat upptagningsormåde, med över 30 olika nationaliteter och begränsade resurser. Min dotter var 8 och i engelskan analyserade klassen poesi med relevant terminologi och hon skrev sedan skrev haiku och elegier, och ritade teckningar som vi fortfarande, åtta år senare, har på väggen hemma. Min då femåriga son undersökte Oxfords arkitektur och höll redovisning inför en samling full av klasskamraternas föräldrar....

Scholastics ger i Storbrittanien ut flera fortbildningstidningar för lärare som man kan köpa i vilken tidningsaffär som helst och de har också tidsskrifter för föräldrar som vill hjälpa sina barn med skolarbetet hemma. Deras webb-sidor är tillgängliga och trevliga och innehåller massor av bra resurser som man kan använda i sin undervisning i engelska. På Edmodos blogg fick jag tipset om StoryWorks, ett material för att bygga upp engelskspråkiga mellanstadie-elevers kunskaper i engelska språket. Det är en logintjänst men det finns en del "provmaterial" att ladda ner gratis.

En annan superresurs är Writing with writers; en steg-för-steg-tjänst där professionella skribenter tar eleverna genom strukturen för olika texttyper med en publiceringsmöjlighet på Scholastics sida. Där finns färdiga lektionsplaneringar med klart angivna mål och lästips och bokklubbar att engagera eleverna i.

Det finns även en sida för Storbrittanien, www.scholastic.co.uk

Ni som har bättre koll på läromedel i svenska än jag får GÄRNA tipsa om bra grejer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar