måndag 24 juni 2013

Kunskap med humor

En av mina största inre "konflikter" är mitt eget upplevda, och i vissa fall, omgivningens, krav på seriositet i undervisningssituationen. Jag tänker ibland att jag inte är tillräckligt djup eller att jag inte väljer material som är tillräckligt allvarligt när jag väljer Macmillans Grammar Man (nedan) och Grammar Snacks framför Studentlitteratur och Svartvik-Sager, och när jag väljer artiklar om charmskolor för pojkar i stället för realia-boken ur bokförrådet. Jag har fått kollegor riktigt arga när jag visat Sugar Rush eller A Clockwork Orange. Men jag vill nog helst tro att eleverna lär sig bättre om de 1: Förstår stoffet, 2: Är engagerade (arga, äcklade, roade eller förundrade) när de ser stoffet.


För inte så länge sedan hörde jag några utgjuta sig negativt om hur amerikanska CDC (Institutionen för samhällsskydd) gjort en guide för hur man hanterar en zombie-apokalyps; att det skulle minska institutionens seriositet och att man inte kunde ta en sådan regering på allvar som stödde sådan verksamhet. Det lät så otroligt att det måste vara sant. Informationen sjönk vilse i rättningshögarna tills jag blev påmind av en lärare på Edmodo som ville inkludera zombies i sin litteraturundervisning. En annan lärare tipsade om CDCs resurser, bland annat den här rapporten om vad zombies är och varför zombies är en bra allegori för allehanda andra katastrofer som kan drabba samhället.

En pedagogisk planering för ett ämnesövergripande zombie-baserat avsnitt skulle kunna innefatta:
Engelska (läsa, lyssna, ordkunskap): CDCs serieroman, nedanstående video-parodi eller annan zombiefilm, som t ex Shaun of the Dead... Vill man ha in litteraturhistoria kan man ta in Stolthet, fördom och Zombies och göra en jämförelse med originalet.I svenska och samhällskunskap kan man använda idéerna från CDCs lektionsplanering och skriva för att informera genom att göra en katastrofplan, ta reda på vilka samhällsfunktioner som gör vad i en katastrofsituation. Här får man in både mottagaranpassning, logiskt tänkande, analys och värdering av information - samt förbereder eleverna på hur de ska agera i en katastrofsituation.

Lärdomar för livet, paketerat i en underhållande förpackning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar