torsdag 10 juni 2010

Snart sommarlov, snart nya datorer och en ny blogg

Imorgon är det avslutning och det var idag var sista engelska-lektionen. Uppgiften var att göra en 20-minuterslektion om en författare och göra den sorts lektion som man själv skulle vilja ha. De flesta grupper presenterade ganska traditionella lektioner; redovisning i grupp med en liten frågesport på slutet. IT användes mer eller mindre i alla redovisningar. Gruppen på bilden har medlemmar som var bland de första i kommunen som fick en-till-en-datorer och därför användes KeyNote till presentationen. Av en händelse råkade de komma på att den näst intill oanvända Smartboarden styrde bildspelet.

Det kan inte hjälpas. Jag är inbiten PC-användare, och ingen fena på PowerPoint. Jag tycker det är ganska knöligt. Några gånger har jag försökt att göra lite snajsigare grejer med inlagda ljud och olika övergångar, men det blev ganska ändå trist. Och det kan inte hjälpas: KeyNote är såååå mycket snyggare! Och enligt eleverna så mycket lättare.

Eleverna var engagerade och pålästa, och den snygga presentationen fångade kamraternas uppmärksamhet med ljud och animationer. Det var inget avancerat, men snyggt! Och det GÖR skillnad! Nu tar politikerna snart ett beslut om vilka datorer vi ska få i projektet. Jag hoppas att det blir Mac. Det skulle vara roligt att lära sig något nytt.

Den här bloggen hoppas jag ska kunna beskriva min resa i pedagogiken kring elevernas personliga datorer. Bloggen kommer att spegla mina åsikter och mina erfarenheter och kommer förhoppningsvis att även innehålla lektionsidéer och projekt.

Tidigare har det förekommit texter om IT i skolan i min dagboksblogg. Nedan finner du länkar till några av dessa.

Beslutet är taget
YBC-Nacka
Årets IT-kommun
En till en - Missar vi chansen att utvärdera?

3 kommentarer:

 1. Toppen! ett mycket bra initiativ. Nu förväntar jag mig att få höra sanningen, hela sanningen och inget annat än sanningen om 1-1 på gymnasiet.

  SvaraRadera
 2. Good luck with this and I hope it all goes well for you and the students.
  I look forward to reading how it goes.

  SvaraRadera
 3. Sanningen, den osminkade, som JAG ser den. I'm not capable of lying, as you know.
  Thanks Nick! I'll try to keep to standard language so that the translator works :-)

  SvaraRadera