söndag 19 december 2010

Mera Google!

När jag utforskade det förra tipset, snubblade jag på en rekommendation om den här lilla gadgeten:



Och eftersom jag redan publicerar elevernas gloslistor i deras kalender så blir det inte så mycket extra jobb: För att skapa den här lilla övningen kopierade och klistrade jag in en lista från kalendern i ett google-kalkylblad, infogade gadgeten Word Study i dokumetet, valde att publicera gadgeten och då kan jag antingen kopiera in koden eller publicera den på nätet och skicka länken till eleverna.



Vill man göra det knepigt kan man låta Google plocka ut bilder att använda som ledtrådar, eller om man är lat kan man låta Google översätta åt en. Så himla enkelt att eleverna kan göra det själva, om de har Google-konton.

lördag 18 december 2010

Jag älskar Google, tiddelipom!

Många undrar var jag hittar allt, och jag brukar säga att jag snubblar på det, och det är nästan alltid sant! Man letar efter något, och hittar en massa annat, och det är så kul och sätter igång ens kreativitet. Idag snubblade jag över det här. Och upptäckte, att jag som Google-fanatiker och i mångas tycke extrem-användare, fortfarande har massor att lära och upptäcka!


Google for Teachers -

Och det finns en tvåa också!!!

onsdag 1 december 2010

Oooops, som det kan bli!

Falkenbergs kommun har lagt ner massor av arbete på att ordna så att de interna systemen och nätverken ska klara av att bära alla dessa datorer, men nu, en månad efter att man delat ut ytterligare 1000 maskiner har man fått ett liteeet bakslag.

De interna nätverken verkar fungera alldeles utmärkt, även på gymnasiet, där man hade vissa inkörningsproblem innan pointarna var justerade, så nätet svajade betänkligt vissa dagar - men linan utåt, mellan liksom kommunen och Internet, håller inte riktigt! Det är som M4 kring London i rusningtraffik, fast rusningtrafiken inträffar mellan 11 och 13 när alla elever har middagsrast, men även på andra tider kan det bli trafikstockning.

Vad är då lösningen på problemet? Begränsa elevernas surfmöjligheter? Njae, går nog sådär.... Förbjuda Facebooking, YouTube och online-spel? Mmmm, två problem: Elevernas lunchrast är deras fritid och vem skulle i så fall övervaka att förbudet efterlevs? (Dessutom är det en eller annan lärare som också ägnar sig åt mindre studierelaterade aktiviteter på datorerna under sin rast...) Jag är ju inte tekniker, men att jobba med kommunens bandbredd ter sig som ett av de bästa alternativen - trots kostnaderna.

Nu är skrivarfrågan tillfälligt löst: Vissa strategiskt placerade skrivare har försetts med USB-kabel. En del av lärarna har också hittat sätt att ansluta via IP-adresser till sina favoritskrivare. Något har gått fel i kommunikationen kring hur lärarnas datorer ska få tillgång till skrivare och det har blivit en oacceptabel fördröjning som har orsakat massor av irritation. Antalet utskrifter har minskat, för folk har börjat ta hem och skriva ut hemma för att ta med original och kopiera i skolan, eller så undviker de att använda Macen för att de vill ha enkel access. Vi lever tyvärr inte i ett papperslöst samhälle än, och ett stort antal elever har ännu inte tillgång till personliga datorer, vilket gör att deras lärare fortfarande måste förlita sig på papperskopior i vissa fall. Jag emotser en SNAR lösning! Tålmodigare än många andra, börjar ändå mitt stillsamma sinne att rinna till!

Det har också blivit mycket uppenbart vilket användbart verktyg datorerna är i klassrummet, och vilken fördel de personliga datorerna har gett de studieförberedande eleverna och Media-eleverna. Pga de olyckliga omständigheterna kring renoveringsarbetena av skolan, med mögel och vattenskador, finns det trots de personliga datorerna, en stor brist på datorer till elever på vissa program. Barn och Fritid har svårt att komma till i datorsal, och vi svensklärare har synnerligen svårt att få till och uppfylla de kursmål som rör digital kompetens, när eleverna på skoltid endast har tillgång till några enstaka, slitna och halvvandaliserade stationära datorer i studiehallarna och utanför SYVs kontor. Förhoppningsvis löser sig detta efter jul, om byggfirman har lyckats göra ett tak och saneringsfirman har lyckats sanera, och fastighetskontoret har lyckats återmöblera medias salar, så de kan flytta tillbaka och vi åter får tillgång till den öppna datorsalen!

Allt är inte rosenrött, men det mesta!