söndag 30 september 2012

Skoltidning eller bara tema

Den klassiska skoltidningen: Många timmars slit och sedan ett antal papperskopior att dela ut. På vår skola så dog skoltidningen för många år sedan: Det blev för krångligt när kvalitetskraven höjdes: Både elever och lärare ville att produkten skulle vara så bra att glädjen försvann. Och så tjafsades om pengar för kopiering.

Många gånger har jag sedan dess tänkt på att försöka återupprätta någon slags skoltidning: I bloggform prövade jag 2007. Det gick så där. På den tiden hade vi ett antal stationära datorer, och molntjänsterna var begränsade, så allt tog ju så mycket tiiiiiiiiid! Att använda skolans hemsida föll på att det var så krångligt att lära sig, och när Macarna delades ut tänkte jag att vi kunde använda IWeb. Men det var också krångligt eftersom man var tvungen att publicera på skolans server, och det kunde man bara göra i skolan. Eleverna var inte heller riktigt redo att publicera för världen vad de gjorde i skolan. Några gånger har jag helt enkelt lagt ihop en PDF-fil och så har eleverna fått printa ut själva om de vill..

Många affärer erbjuder numer sina reklamblad som blädderbara PDF-er. Jag har tänkt många gånger att det hade varit så kul att ha tillgång till ett sådant verktyg. Att kunna publicera ett lärmaterial, eller en samling elev-arbeten. Och AV EN HÄNDELSE så dök det upp i flödet på Edmodo!

11EKAHU Cook Book
http://www.youblisher.com/ är, som de själva uttrycker det, ett projekt och inte ett företag. Därför kan man inte förvänta sig support. Det är dock en synnerligen enkel tjänst att använda. Du registrerar ett gratis konto, laddar upp din fil, och får tillgång till inbäddningskoderna. Naturligtvis får man inte ladda upp upprättshovsskyddat material, och i instruktionerna trycker de på att man ska vara medveten om att man faktiskt laddar upp sitt material för hela världen att se. Nedan en presentationsfilm på engelska.

Nu ser jag fram emot att kunna göra fräcka tidningar/böcker med mina elever. Funderar på om vi inte ska börja med litteraturhistoria-fördjupningarna.... Wiki-experimentet blev ju inte jättelyckat....

måndag 24 september 2012

Formativ bedömning med Jing

Videon visar hur man arbetar med formativ bedömning via video och Google Docs. Det funkar naturligtvis att använda Jing (som jag har pratat om flera gånger och använder nästan dagligen nu för tiden) och vilket annat sätt att jobba med elevernas digitala texter, presentationer eller vad som helst!

Jing spelar in precis den del av skärmen du vill visa, och du kan visa och berätta vad du menar istället för att göra en krumelur som eleven ofta har svårt att tolka om du inte skriver en kommentar till (vilket tar lite tid). Du kan pausa och gå igenom texten i din egen takt.

Himla bra grej! Tack, Katarina Lycken Rüter, alias MsTigerteach, för film tipset!

tisdag 11 september 2012

Grammatik på nätet

Det finns enormt många resurser för att lära sig engelska på nätet, nästan så man drunknar! Det kan vara jobbigt att veta vad som är bra och vilken nivå resurserna håller. Min egen filosofi är att bättre med enkelt än för avancerat, bättre en kombination av flera än bara en enda.

British Council har ägnat många år åt att bygga upp sin webb-sida. Nu finns en eminent lärarsida, och sidor för barn (orange), tonåringar (lila) och för vuxna (grön).

Grammar Snacks

På den lila sidan finns Grammar Snacks, en samling av självrättande resurser för högstadiet och första kursen på gymnasiet. Avsnitten börjar med en lite rolig tecknad film som tar upp en grammatisk poäng och filmen är textad och språkfokus är tydligt markerat.

Filmen följs av en FAQ om grammatiken och sedan några självrättande övningar.

Watch and Listen

På den gröna sidan finns flera grammatik resurser, bland annat Watch and Listen. Realia-filmer om det brittiska samhället följs av diverse övningar och grammatiska förklaringar. Jag har nedan gjort en lista för tydlighetens skull.


Camden          Questions 
Snowdon        Tag Questions, what
Notting Hill    Adjectives
Oxford            Imperatives to give directions, Like as a filler
Transport and travel        Present perfect, past simple
Animals          Will, could, might
Art                  Articles
Blackpool       Used to about the past
Christmas        Difference between present continuous and present simple
Flathunting      Present continuous, present perfect
Haloween       Pronouns
Indoor sport    Making predictions and past continuous
Night Out       Phrasal verbs, offers and requests
Nothern Irland     Keen on, he said, she said
Paris                Make or Do
Shakespeare    Into
York               This and that
Loch Ness      Conditional sentences
Big Meal         Stuff and get
Bestival           Verb patterns, need

Återkommer med fler resurser!

söndag 9 september 2012

Lyssnarkopior kan vara bra ibland

Ibland vill man skriva ut presentationer. Funktionen finns både i PowerPoint, KeyNote och också in Google Presentation. Nedan hittar du instruktionsfilmer hur du hittar funktionen i KeyNote och i Google Presentation: 




Filmerna är inspelade i Jing som är ett gratis program från TechSmith (Camtasia) och URLerna har omvandlats till embed-koder med hjälp av Embed.ly

fredag 7 september 2012

Det bubblar i grytan!

Det händer så infernaliskt mycket på skolan: Den inledande studiedagen med Micke Gunnarsson, en av de svenska flipparnas pionjärer Daniel Barker och seminarier med inspirerade IKT-användare var en succé och nu bubblar det i grytorna, inte bara på Restaurang och livsmedel!

Intresset för Google Docs har exploderat, och jag har hittills haft två organiserade workshops om detta och massor av små impromtu-fixar-verkstäder i flykten. Ca en femtedel av lärarna har registrerat konton på Edmodo och använder det med en eller flera grupper, och vi har haft mycket roligt med gratisplattformen som jag hittade av en händelse i våras. Det bästa är ju att eleverna har tagit emot det mycket väl och verkar också spontan-använda den.

Eftersom Edmodo erbjuder mycket generösa fildelningsytor så har har lärare som inte riktigt vågat ta steget ut i offentligheten kunnat smyg-flippa i sina grupper, men åtminstone två lärare har tagit steget ut på YouTube och flippar matte och el-lära. Jag gör ett typisk flippa-trick i stället för att ge er länkarna så ställer jag frågan: Kan du hitta dem?

Jag har offantligt roligt på jobbet just nu! Och idag skrattade jag riktigt högt: Jag fick reda på av en kamrat att kommunens IT-kommunikations-strateger förfasat sig över min bloggs utseende och vill inte att man länkar från någon av kommunens sidor till den. Därför vill jag klargöra ett par saker:


  • Bloggen är inte en officiell jobb-blogg, utan jag bloggar på min fritid, även om bloggen råkar handla om mitt arbete. 
  • Åsikterna på bloggen är mina egna, de är ärliga, oköpta och baserade på mina erfarenheter och observationer. 
  • Mitt ironiska självporträtt i bloggens övre kant bör tolkas som att jag är elevernas förkämpe i det traditionellt möblerade klassrummet, inte som att jag tänker skjuta ihjäl elever eller kollegor.
  • Jag har aldrig tyckt om bleka, trista färger och har aldrig hävdat att jag har god smak. Och tänker inte heller inom överskådlig framtid byta smak och blogga i verktyg som ser ut som ett nyhetsbrev från en begravningsentreprenör. Tvärtom funderar jag på att lägga till lite blinkande flash-appar :) 


(Det kanske är bäst att bokmärka mig, i fall du är en av dem som klickar dig hit från en mer officiell hemsida)

Kommer snart tillbaka med 
En "ny" kul Google-funktion
En genomgång av snabba lektionsutvärderingar
Flippa-tips

och annat