onsdag 17 juli 2013

Wikipedia som källa

Det var länge sedan Wikipedia kunde anses vara en bluff-och-båg-plats i stil med Flashback. Men en hel del lärare är fortfarande misstänksamma medan väldigt många elever förstår inte vitsen med att söka sin information någon annanstans. Den här filmen av Bengt Båvegård förklarar Wikipedias styrkor och några av dess möjligheter, och framförallt HUR man använder det!


Precis som med Google, är det lätt att säga "Jag kan" om Wikipedia. Sorgligt nog kan de flesta, både elever och lärare, bara precis nå de nedersta körsbären. Men den här filmen är åtminstone ett par pinnar upp på stegen!

tisdag 16 juli 2013

Edmodo fräschar upp sig och bjuder till

Under måndagen släppte Edmodo sin nya look. Man har gjort utseendet ännu mera stilrent och symbolbaserat, men inte ändrat några funktioner. Dock har man nu släppt ett antal gratis-appar även för internationella användare!

Jag installerade omedelbart No Red Ink som är ett självstudiematerial för engelsk grammatik där eleven fyller i sina personliga favoritskådespelare, tv-serier och t o m kan koppla sina vänner från Facebook för att göra exemplen lite mer personliga.

Ett antal gratis-paket för amerikanska Common Core Standards ska testas (tittade på en trevlig videolektion om Daffodils) och även en app från Oxford University Press där eleverna kan lösa korsord.

Apparna delas med grupperna och öppnas direkt i Edmodo. De flesta gratisapparna är för grundskolenivå och på engelska, men jag hittar också en del appar i moderna språk som kan vara användbara för svenska användare, en introduktion till programmering för nybörjare och en del naturkunskapsappar som verkar användbara, även om de är på engelska.

Det ska bli jättespännande att se hur det funkar att dela med eleverna när de kommer! Och vad de tycker om No Red Ink.

torsdag 11 juli 2013

Matriser på lätt sätt

Nu snubblade jag igen! När jag slöbläddrade igenom det globala lärarrummet på Edmodo hittade jag en länk till "det lättaste matrisverktyget i världen". Och matriser är inte lätt så det är klart att jag blev nyfiken!

Sajten, Rubistar, är utvecklad och drivs av University of Kansas som del av ett större projekt för att underlätta för lärare att integrera IT i klassrummet. Verktygen är gratis, och gränssnittet primitivt men funktionellt. Jag har stött på andra av CALTEKs verktyg förut, men inte grävt djupare.

Eftersom det är en amerikansk sajt är alla förberedda matriser utformade efter den amerikanska läroplanen, men sajten bjuder in internationella användare. Som utlänning anger man 99999 som Zip Code när man registrerar sig. (Man kan göra matriser på prov utan registrering, men då sparas de inte). Sedan är det bara att sätta igång!



Jag tittade lite på de mallar som erbjuds och en del kan definitivt användas för engelska-undervisning i gymnasiets kurser (med viss modifikation) men jag byggde min första matris från "scratch" genom att följa länken längst ner på sidan.

Helt intuitiv tyckte jag inte sidan var, men det var extremt enkelt när man kom på att det inte nödvändigtvis står SAVE på knappar man behöver trycka på. Stegvis tas man igenom processen och kan sedan gå tillbaka och redigera om man inte är nöjd.

Jag upplevde det lite stressigt att man bara har 40 minuter på sig att slutföra, men jag antar detta är för att inte för många användare ska belasta servern samtidigt. Det gäller alltså att man förberett sin matris när man börjar! Det hade jag. Eftersom det bara var ett test så tog jag helt enkelt och kopierade in texten från ett annat test jag gjort i Google Drive.

Man kan spara sina matriser permanent, vilket gör dem sökbara för andra användare, eller göra dem tillfälliga på servern. Då raderas de automatiskt efter några veckor. Dock finns det möjlighet att spara ner dem och skriva ut dem direkt från sidan. Någon inbäddningsfunktion finns inte, men man kan länka till sin matris. Det här är den som jag gjorde (på 10 min).

onsdag 3 juli 2013

Verktyg för källkritik?

Efter en dramatisk semestermorgon som började med eftersökning av försvunna hönor, hittade jag av en slump (som så ofta) ett lite roligt verktyg, nämligen The Newspaper Clipping Generator. I klipp-skaparen kan man genom att skriva in en titel på sin tidning, datum, rubrik och en kort text generera en ganska realistisk JPG av ett gammaldags tidningsurklipp. Klippet kan sedan läggas upp eller infogas i ett dokument. Funkar på svenska, även om man kan ana engelska ord i högermarginalen.

OBS! Hela din text kommer inte med i bild och bara ca 950 tecken ryms i bilden, men tillräckligt för att  ge ett roligt inslag i undervisningen.