torsdag 11 juli 2013

Matriser på lätt sätt

Nu snubblade jag igen! När jag slöbläddrade igenom det globala lärarrummet på Edmodo hittade jag en länk till "det lättaste matrisverktyget i världen". Och matriser är inte lätt så det är klart att jag blev nyfiken!

Sajten, Rubistar, är utvecklad och drivs av University of Kansas som del av ett större projekt för att underlätta för lärare att integrera IT i klassrummet. Verktygen är gratis, och gränssnittet primitivt men funktionellt. Jag har stött på andra av CALTEKs verktyg förut, men inte grävt djupare.

Eftersom det är en amerikansk sajt är alla förberedda matriser utformade efter den amerikanska läroplanen, men sajten bjuder in internationella användare. Som utlänning anger man 99999 som Zip Code när man registrerar sig. (Man kan göra matriser på prov utan registrering, men då sparas de inte). Sedan är det bara att sätta igång!Jag tittade lite på de mallar som erbjuds och en del kan definitivt användas för engelska-undervisning i gymnasiets kurser (med viss modifikation) men jag byggde min första matris från "scratch" genom att följa länken längst ner på sidan.

Helt intuitiv tyckte jag inte sidan var, men det var extremt enkelt när man kom på att det inte nödvändigtvis står SAVE på knappar man behöver trycka på. Stegvis tas man igenom processen och kan sedan gå tillbaka och redigera om man inte är nöjd.

Jag upplevde det lite stressigt att man bara har 40 minuter på sig att slutföra, men jag antar detta är för att inte för många användare ska belasta servern samtidigt. Det gäller alltså att man förberett sin matris när man börjar! Det hade jag. Eftersom det bara var ett test så tog jag helt enkelt och kopierade in texten från ett annat test jag gjort i Google Drive.

Man kan spara sina matriser permanent, vilket gör dem sökbara för andra användare, eller göra dem tillfälliga på servern. Då raderas de automatiskt efter några veckor. Dock finns det möjlighet att spara ner dem och skriva ut dem direkt från sidan. Någon inbäddningsfunktion finns inte, men man kan länka till sin matris. Det här är den som jag gjorde (på 10 min).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar