lördag 22 december 2012

Projektdagbok 6

En rysare....

I slutet av förra veckan upptäckte jag att vår klass hade gått till slutspel i skolans fotbollskupp. Och att slutspelet låg på redovisningtid! "Det är frivilligt att spela", sa organisatörerna. Jo, hoppsan Kerstin! I en klass där nästan hälften av eleverna har idrottsspecialisering! Hade vi propsat på att de skulle missa slutspelet pga redovisningar i svenska och samhäll hade vi blivit lynchade. Hade någon stackare av de 9 ordinarie i laget vågat andas om att han ville redovisa i stället för att spela hade klimatet i klassen förmodligen inte återhämtat sig innan påsk i år tre! Så det var bara att planera om.

Som tur var gick det smidigt. Eleverna förlorade 80 minuter i arbetstid, men de tog det bra. Nu var vi bra spända; Skulle all den lektionstid vi satsat på projektet betala sig, eller skulle det bli en flopp? Man vet aldrig. Vi tyckte ju vi varit väldigt tydliga med förväntningar och kriterier, men 3 av 6 grupper hade missat deadline för reklam-bladet och vi visste att det varit turbulent i en av grupperna, där några hellre varit lediga än jobbat de sista lektionerna.

Redovisningsordningen lottades. Förutom en del små övningar var det första riktiga redovisningen för dem som gymnasieelever. Och de var tydliga, strukturerade och väl förberedda. En av grupperna hade klippt ihop en reklamfilm för sitt land som hade gjort vilken propaganda-minister som helst salig av lycka (vi ska prata om upphovsrätt nästa termin), de flesta hade tänkt igenom sina beslut och backade upp sina ställningstaganden med bra fakta. Det var tydligt att de allra flesta tog ansvar för hela gruppens arbete.

Eleverna utvärderade varandras presentationer med 3+ och delta, och vi hann med alla redovisningar på 2 och en halv timme, presentera "hemtentan" som de ska skriva efter jul, men tyvärr inte dela ut alla utvärderingarna innan vi nästan blev nersprungna av fotbollsspelarna som "var tvungna att värma upp, prata strategi och tejpa sig". Resten av klassen gick för att heja på. Det var de väl värda!

Snart har vi ett nytt projekt på G. Men först ska vi ha in de skriftliga arbetena också :)

1 kommentar: