lördag 25 september 2010

Studiedag och heta nyer

Igår var det studiedag, som inleddes med en genomgång av NE skola. Vi har haft NE i tre år, men jag har liksom bara sett ikonen på skrivbordet och knappt ens använt den. Inte har jag skapat något hemmakonto heller, fast jag som personal är berättigad till det. Det är mina elever också, vilket innebär att praktiskt taget alla barnfamiljer i Falkenberg (utom de med barn i friskola) har tillgång till NE på nätet!
Och vilka grejer man kan göra! NE är inte längre bara ett uppslagsverk i digitalformat! Nästa handledningstillfälle ska mina elever minsann få en rejäl körning i detta!

Nä, inte nästa förresten... Om ett par veckor kommer de alla att vara lyckliga (förhoppningsvis) nya användare av MacBook. De flesta av dem har redan haft Mac på högstadiet, men för vissa blir det en helt ny bekantskap. Det ska bli spännande! Förväntningarna är höga. Själv har jag 1000 och en idéer som fått ligga till sig mer eller mindre länge pga den ganska taskiga datortillgången på programmet. När de packat upp sina nya datorer och blivit kompis med dem, ska vi visa dem NE på riktigt - så kanske man i fortsättningen slipper de klassiska kommentarerna:
-Det finns knappt ingen information om socialism, ju!
-Man fattar ju inget av NE, ju!

För, fick jag reda på, NE finns i tre versioner: En med långa krångliga artiklar, en med korta krångliga artiklar och en med artiklar som nästan alla fattar. Dessutom finns det olika sätt att söka i NE, och de olika sökningarna ger olika resultat, vilket gör det lättare att hitta relevant info.

Förutom banan fick vi också tillfälle att lyssna på och prata med Annette Appelgren från Fässbergsgymnasiet i Möndal, Stefan Kareld och Karin Anderberg från Munkebäckgymnasiet och dela deras erfarenheter av att jobba i en-till-en-miljö. Det var mycket upplysande, och jag tror att många orosmoln skingrades - En-till-en är nog inte så krångligt som det kanske verkar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar