tisdag 8 mars 2011

Inspiration från Thornström

Vi hade fint besök i Falkenberg idag: Joachim Thornström, pionjären från Ystad, höll ett matnyttigt och underhållande föredrag på närmare två timmar på Falkenbergs stadsteater. "Alla" var där, både grundskolelärare och gymnasielärare, och det var bara ströplatser kvar på parkett. Thornström konstaterade att det var det största antalet han talat för någonsin.

Joachim utgick från Puenteduras fyra lär-områden och lade till en egen. Det område som både Thornström och Puentedura anser är viktigast är det sociala området: Arenor att mötas, för att presentera sin kunskap och få respons på sitt arbete. Thornström menade att om man var osäker på var man ska börja, så ska man börja i bloggosfären, och visade flera fina exempel på hur bloggar har använts även med mycket små barn.

Digitalt berättande är ett annat område: Att använda tekniken för att berätta på nya sätt och presentera sina texter, podcasts och filmer i olika forum.
"Varför är vi så fast i texten? Är det för att vi är osäkra på hur vi ska bedöma det andra?" frågade Thornström retoriskt.

Thornström är "en snål jäkel" och allt han visade är gratis och "i molnet", dvs oberoende av om du är på en PC eller Mac. Många av resurserna går dessutom att använda på Smartphones, vilket är ett av de två verktyg som Thornström tror kommer att göra laptoppen överflödig. Det andra är Ipadden, som han erkände tagit ett tag att hitta nyttan med, men han trodde att den nya "Paddan" med kamera kommer att bli en stor resurs i skolan.

En annan sak som Thornström erkände att det tagit lång tid att inse nyttan av är Twitter, men nu twittrar han och följer andras twitter hela tiden. För att demonstrera hur tjänsten fungerar tog han Melodifestivalen som exempel och visade hur twitterströmmen sett ut under lördagens semifinal. "Det mest omtalade ämnet i hela världen i lördags var Babsan! De måste undrat i andra länder vad Mel11# var!"

De två timmarna flög förbi! Ett roligt avbrott var när han Skypade med Frida, en ung singer-songwriter, som fick visa på vilka kommunikationsmöjligheter nätet ger. Hon spelade en av sina låtar för oss. Han direktsände också en liten stund av sitt föredrag via sin mobiltelefon genom Bambuser.

Världen är i sanning vårt ostron.

Thornströms länksamling hittar du här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar