tisdag 19 april 2011

Digital flödesskrivningx2

Många elever har skrivkramp; kronisk skrivkramp. Ett sätt att komma till rätta med detta är att leka skrivning så ofta som möjligt. Den gamla klassikern stafettskrivning kan bli känslig, eftersom det gärna blir att Sara skriver samma dumheter på alla lappar och tror att ingen ska fatta att det är hon och Kalle skriver samma sak på alla lapparna för hon är rädd för att sticka ut.

Jag gillar flödesskrivning bättre: Eleverna associerar till ett ord eller en bild och har en väldigt begränsad tid att skriva. Tidsmässigt kan jag ibland anta skepnaden av min demoniska krokilärare från folkhögskolan som stressade oss med 10 sekundersställningar. Eleverna svettas och ibland hörs frustrerade skrik och en och annan svordom, och ofta är de alldeles utmattade efteråt. Alla har inte naturligtvis inte fått ihop lika mycket, men alla har fått ihop någonting. Och efteråt är det är det så perfekt att påpeka att "Titta, vad mycket ni har skrivit på 10 minuter! Och så koncentrerade ni har varit! Nu vet ni vad ni kan uträtta!"

Som påskavslutande svensklektion i torsdag gjorde vi flödesskrivning på påsktema. Den här gången använde vi oss av kommentarsfältet på klassbloggen (Jag länkar inte, för bloggen är helt ny och eleverna ännu inte helt trygga i att publicera) Eleverna öppnade en kommentar och associerade sedan kring några påskfärgade ord, som "kvast" och  "Getsemane". Det enda som hördes var ett frenetiskt knatter från tangentborden och det blev de mest förunderliga berättelser. När orden tog slut fick eleverna 2 minuter på sig att redigera sina texter (viktigt att inte den tiden blir för lång heller, för då slår prestationsångesten till!) och sedan fick de trycka på publicera-knappen. Och läsa varandras. Det blev en himla massa fniss!

Ett verktyg för de elever med lite djupare kunskaper i engelska är http://oneword.com/. Här kan du flödesskriva alldeles anonymt bara för din egen träning, läsa vad andra skrivit, och om du registrerar dig (gratis) kan du spara dina egna flödesskrivningar på ett ställe. Undrar om det finns något liknande på svenska?

1 kommentar:

  1. oneword.com - kul sida! Kommer jag def. att presentera för flera av mina elever.

    SvaraRadera