onsdag 18 december 2013

Fascinating Aida får avsluta terminen

Jag har tyvärr inte bloggat så mycket den här terminen, vilket får mig att känna lite dåligt samvete. Dock har jag ju varit väldigt aktiv på Edmodo och i olika Facebook-grupper och även tweetat lite, även om vissa säger att det inte är tillräckligt. ;)

Det har dock varit en händelserik höst:

  • Jag fick behålla mina utvecklingstimmar trots neddragningarna, och jag har i höst fått mer specifika utbildningsuppdrag i olika arbetslag. Mer sådant vill jag göra!
  • Jag har påbörjat en Master's i Kristianstad och det går så där... Det var dumt att tro att det skulle gå "bra" att jobba heltid och plugga halvtid... Men jag har fått mycket pepp och stöttning från både kollegor och rektorer - TACK!
  • Edmodo-användningen på skolan går uppåt och uppåt! Och vi har jättekul! Jag blev Edmodo-ambassadör och fick fin stjärna i min Edmodo-profil.
  • Jag blev nominerad till Guldäpplet av mina underbara kollegor! (Till elevernas besvikelse fick jag det inte)
  • Jag har provat ett par nya verktyg, men velat ta det lite lugnt för att inte stressa eleverna för mycket. NoRedInk, som är en gratis app i Edmodo lär jag nog fortsätta med, och Google-siten som vi bygger ska nog få ligga kvar och skramla några läsår.
  • Rianna och Kyria tog en paus efter ett grammatik-avsnitt i projektform, men kommer att återfödas i vår i ett nytt äventyr.
  • En av mina klasser genomförde helt enorma mini-projekt: Flera av dem blev på 7 veckor bättre än många av de PAn som skrevs på helår i förra läroplanen. Stolt lärare var denna tanten!
Jag är säker på att nästa termin kommer att bli precis lika hektisk. 

Idag fick jag det här tipset på Facebook:


Den sorgliga sanningen är att det är nog likadant att vara lärare överallt, även om ungarna kallar en Miss och har uniform i alla fall...

tisdag 17 december 2013

Edmodo webinar för lärarrummet

Edmodo bjuder in till Teacher's Lounge
19 december, 2013 kl. 01.00am
Ett 30-minuters webinar med Support-ambassadören Shane McMillan, som delar med sig av sin resa med Edmodo. Shane började använda IT i skolan och det som skulle bli hans stora kärlek i en avlägsen del av Australien. Till slut använde han det som ett verktyg för att bygga kontaktnät, sammanhang och samarbeta med andra användare runt om i världen. Shane kommer att gå igenom sina erfarenheter av att använda IT i klassrummet. Deltagarna kommer att få med sig inspiration samt idéer och tips om hur man bästa användning som kommer att garantera framgång med Edmodo i deras klassrum. Webinariet hålls på engelska. 

tisdag 15 oktober 2013

Google Forms för flippa-quizz

Jag har i andra sammanhang tipsat om skriptet Flubaroo till Google Drive. Skriptet hjälper dig som lärare att rätta och administrera elektroniska prov. Jag har sällan traditionella prov själv och har inte prövat det "live" men jag gillar idén!


Jag skulle göra ett förberedelsematerial för en flippa-kurs för några kollegor och tänkte mig att använda min blogg i kombination med Google Forms: En liten quiz efter varje exempelfilm. Men då upptäckte jag att man nu kan infoga både bilder och filmer i själva quizzet! Jipeee!

Du kan se resultatet på sidan Flippa-skolan här ovan.

Memrise - får dig att minnas

I början av 90-talet när vi hade datorsalar och några datorer i klassrummet investerades det i ett fantastiskt program som hette Vokabulärinlärning. Enkelt, men färglatt använde det beprövade psykologi-metoder för att gnugga in glosor hos eleverna. Det var inte så lätt att lägga in listorna, men när de väl låg där så trillade orden in i ungarna! Dessutom innehåll programmet enkla spelmoment som gjorde eleverna mer motiverade.

Tyvärr åldras program, och vi höll konstgjord andning i det på diverse olika sätt, och även när skolan gått över till en Mac-miljö lyckades vi behålla det på nätverket för användning i English Resource Centre. Men i våras var det slutgiltigt good bye....

Jag har ju blivit med utbytesstudent; en fantastisk tjej från Kannada som håller på att lära sig svenska. Hon tipsade mig om en sida som heter Memrise som visserligen har en modernare layout, men bygger på samma principer. Och som är lätthanterlig, kul och än så länge gratis.

Redan finns det massor av kurser inlagda. Jag har bidragit med två test. Det tog sammanlagt en dryg timme. Jag är mest stolt över multimediakursen i elva nivåer om medborgarrättrörelsen och personer knutna till den. Man skapar lätt ett konto, eller loggar in med sin Facebook, kan följa andra användare och samarbeta med att bygga sina kurser.

Några av eleverna testade den enklare glosövningen (på hela terminens glosor så här långt) och tyckte mycket om verktyget! Tävlingsmomentet drev vissa ordentligt framåt och det var många glada miner när jag visade topplistan över resultaten vid lektionens slut!

fredag 30 augusti 2013

Vilken vecka!

The World of Wordcraft har rullat igång. Eleverna har fått sitt första uppdrag och de första minuspoängen delades ut för sen ankomst igår. På dagens svensk-lektion jobbades det oerhört koncentrerat FAST det var fredag eftermiddag. Några av eleverna skapade konton och testade Zondle.com. De tyckte att det var lite coolt att jag kunde se vad de gjorde och att de gjorde när de knappat in klasskoden. Zondle är inte helt intuitivt, måste jag säga, men möjligheterna verkar super. Jag tror att eleverna skaffar sig koll på det betydligt snabbare än jag gör...

Fredrik har hjälpt mig med all grafik och varit en fantastisk idébollare. Det har varit så kul att jobba ihop med honom igen.

Förra torsdagen fick jag veta att jag blivit utvald av Edmodo att bli en av deras "ambassadörer", dvs "ett vänligt ord och support till supporten". Jag hade skickat in en ansökan på skoj och fick ett jättetrevligt mejl där det visade sig att de kollat upp vad jag pysslat med i grupper och forum. Så i tisdags var jag på en introduktions-konferens med personer från bl a Indien, USA, Singapore. I onsdags skrev jag mitt första supportinlägg som ambassadör och snart får jag en "knapp" i min profil :) Jag är fortfarande barnsligt förtjust i Edmodos knappar. Det är väl scouten i mig.

I onsdagskväll så fick jag också veta att jag stod på Guldäpplets lista över nominerade och hjärtat nästan hoppade ur bröstet på mig! Såååå stolt är jag!!! Mitt namn på samma lista som Malin Broberg och Katarina Lycken Rüter! Och många andra känningar! Jag trodde inte riktigt på det innan jag fick ett mejl som bekräftade och bjöd in till Skolforum och prisutdelningen.

Idag blev mitt gästblogg-inlägg publicerat på Baker's BOYD. Kate kontaktade mig efter EdmodoCon där vi hade kontakt på Twitter och frågade om jag ville skriva ner mina reflektioner och det blev ett kåserande blogginlägg, mest om den fantastiska möjligheten att vara på fortbildning tillsammans med folk från hela världen och samtidigt kunna äta middag med familjen.

Nu tänker jag glida in i helgen med spaghetti och köttfärssås, ett glas rött vin eller två samt trevlig samvaro med familjen som ju utökats med en "lånedotter" från Vancouver. Det är intressant att följa hennes reflektioner över den svenska skolan! Jag återkommer säkert till detta...





lördag 10 augusti 2013

Våga förändra(s)


När något ska förändras börjar det med en liten krusning. De flesta som arbetar för förändring vill gärna att den lilla krusningen ska bli en våg som sköljer över och lämnar allt glimmande och nytt. Vissa vill gärna glida ovanpå vågen och visar gärna sina surfkonster. En del förväntar sig en tsunami som krossar allt det gamla och ska bygga sin sköna nya värld på ruinerna av den gamla och blir besvikna när inte vågen blir stark nog.

En våg som bryts är vacker: När den liksom rullar över sig själv, lekfullt, pampigt och glatt.

Det finns en bild som beskriver en grupp i förändringsarbete, men jag hittar den inte när jag skriver det här inlägget, så jag får beskriva den i stället:

Längst fram är de som vill förändra och de som snabbt tar till sig det nya. Längst bak de som inte vill, eller som behöver tid (av olika anledningar) för att genomföra förändringen. Det största flertalet befinner sig där emellan. Om man ritar en kurva så blir det lite granna som en mätarlarv. När de som springer fortast rör sig framåt i utvecklingen drar de med dem som är närmast bakom och kurvan dras då ut och blir plattare. Det finns alltid de som tar längre tid på sig eller vägrar följa med. Nu kommer vi till den kritiska punkten:

OM täten springer för långt fram och masken blir för tunn finns det risk att svansen släpper. Om för många upplever att de blir frånsprungna eller inte är tillräckligt "bra" för att hänga med så finns det till och med risk att de vänder och börjar gå i motsatt riktning!

Därför är det viktigt i ALLT förändringsarbete att de som befinner sig längst fram ibland tar ett varv tillbaka och peppar de där som inte riktigt hänger med, får dem att vilja slita i och ta sig fram till målet. Det kanske innebär att de själva inte är den som får guldmedaljen, men å andra sidan innebär de att de får fler med sig in i mål.

Precis som i en våg är det under ytan som det stora sker; Ibland är märks det knappt hur strömmen rör sig där under. Men alla som badat i havet har sett hur en våg, som inte såg så vidare stor ut, plötsligt och med förvånande kraft nästan slår undan fötterna på en. Under ytan rör det sig, attityder förändras, det snurrar och drar.

Jag blir lite bekymrad när jag inom ett dygn läser två blogginlägg från människor som befinner sig där framme i täten, där de med svepande generaliseringar förklarar att huvuddelen av kollegiet inte är intresserade av förändring och är orolig för att bloggarna missat poängen... att de kommit för långt ifrån vågens virvlar. Det är precis sådana formuleringar som kan få de som hänger i slutet på ledet, som svettiga och trötta strävar på, att ge upp. De som inte riktigt tror på att de kan, som inte kände sig redo att börja, men som gav sig ut i spåret ändå, de som har skoskav eller inte var tillräckligt vältränade för den ansträngning som förändring är, de som hållits tillbaka av snår och hinder på banan. Vi får inte glömma att en förändringsprocess inte är en tävling där först i mål räknas, utan hur många det är som slutför som avgör resultatet!

Förändring börjar och slutar i varje människa. Och varje människa kan bara förändra sig själv och dem hon är närmast, bara tillsammans kan vi förändra världen. Eller skolan.

onsdag 17 juli 2013

Wikipedia som källa

Det var länge sedan Wikipedia kunde anses vara en bluff-och-båg-plats i stil med Flashback. Men en hel del lärare är fortfarande misstänksamma medan väldigt många elever förstår inte vitsen med att söka sin information någon annanstans. Den här filmen av Bengt Båvegård förklarar Wikipedias styrkor och några av dess möjligheter, och framförallt HUR man använder det!


Precis som med Google, är det lätt att säga "Jag kan" om Wikipedia. Sorgligt nog kan de flesta, både elever och lärare, bara precis nå de nedersta körsbären. Men den här filmen är åtminstone ett par pinnar upp på stegen!

tisdag 16 juli 2013

Edmodo fräschar upp sig och bjuder till

Under måndagen släppte Edmodo sin nya look. Man har gjort utseendet ännu mera stilrent och symbolbaserat, men inte ändrat några funktioner. Dock har man nu släppt ett antal gratis-appar även för internationella användare!

Jag installerade omedelbart No Red Ink som är ett självstudiematerial för engelsk grammatik där eleven fyller i sina personliga favoritskådespelare, tv-serier och t o m kan koppla sina vänner från Facebook för att göra exemplen lite mer personliga.

Ett antal gratis-paket för amerikanska Common Core Standards ska testas (tittade på en trevlig videolektion om Daffodils) och även en app från Oxford University Press där eleverna kan lösa korsord.

Apparna delas med grupperna och öppnas direkt i Edmodo. De flesta gratisapparna är för grundskolenivå och på engelska, men jag hittar också en del appar i moderna språk som kan vara användbara för svenska användare, en introduktion till programmering för nybörjare och en del naturkunskapsappar som verkar användbara, även om de är på engelska.

Det ska bli jättespännande att se hur det funkar att dela med eleverna när de kommer! Och vad de tycker om No Red Ink.

torsdag 11 juli 2013

Matriser på lätt sätt

Nu snubblade jag igen! När jag slöbläddrade igenom det globala lärarrummet på Edmodo hittade jag en länk till "det lättaste matrisverktyget i världen". Och matriser är inte lätt så det är klart att jag blev nyfiken!

Sajten, Rubistar, är utvecklad och drivs av University of Kansas som del av ett större projekt för att underlätta för lärare att integrera IT i klassrummet. Verktygen är gratis, och gränssnittet primitivt men funktionellt. Jag har stött på andra av CALTEKs verktyg förut, men inte grävt djupare.

Eftersom det är en amerikansk sajt är alla förberedda matriser utformade efter den amerikanska läroplanen, men sajten bjuder in internationella användare. Som utlänning anger man 99999 som Zip Code när man registrerar sig. (Man kan göra matriser på prov utan registrering, men då sparas de inte). Sedan är det bara att sätta igång!



Jag tittade lite på de mallar som erbjuds och en del kan definitivt användas för engelska-undervisning i gymnasiets kurser (med viss modifikation) men jag byggde min första matris från "scratch" genom att följa länken längst ner på sidan.

Helt intuitiv tyckte jag inte sidan var, men det var extremt enkelt när man kom på att det inte nödvändigtvis står SAVE på knappar man behöver trycka på. Stegvis tas man igenom processen och kan sedan gå tillbaka och redigera om man inte är nöjd.

Jag upplevde det lite stressigt att man bara har 40 minuter på sig att slutföra, men jag antar detta är för att inte för många användare ska belasta servern samtidigt. Det gäller alltså att man förberett sin matris när man börjar! Det hade jag. Eftersom det bara var ett test så tog jag helt enkelt och kopierade in texten från ett annat test jag gjort i Google Drive.

Man kan spara sina matriser permanent, vilket gör dem sökbara för andra användare, eller göra dem tillfälliga på servern. Då raderas de automatiskt efter några veckor. Dock finns det möjlighet att spara ner dem och skriva ut dem direkt från sidan. Någon inbäddningsfunktion finns inte, men man kan länka till sin matris. Det här är den som jag gjorde (på 10 min).

onsdag 3 juli 2013

Verktyg för källkritik?

Efter en dramatisk semestermorgon som började med eftersökning av försvunna hönor, hittade jag av en slump (som så ofta) ett lite roligt verktyg, nämligen The Newspaper Clipping Generator. I klipp-skaparen kan man genom att skriva in en titel på sin tidning, datum, rubrik och en kort text generera en ganska realistisk JPG av ett gammaldags tidningsurklipp. Klippet kan sedan läggas upp eller infogas i ett dokument. Funkar på svenska, även om man kan ana engelska ord i högermarginalen.

OBS! Hela din text kommer inte med i bild och bara ca 950 tecken ryms i bilden, men tillräckligt för att  ge ett roligt inslag i undervisningen.


måndag 24 juni 2013

Kunskap med humor

En av mina största inre "konflikter" är mitt eget upplevda, och i vissa fall, omgivningens, krav på seriositet i undervisningssituationen. Jag tänker ibland att jag inte är tillräckligt djup eller att jag inte väljer material som är tillräckligt allvarligt när jag väljer Macmillans Grammar Man (nedan) och Grammar Snacks framför Studentlitteratur och Svartvik-Sager, och när jag väljer artiklar om charmskolor för pojkar i stället för realia-boken ur bokförrådet. Jag har fått kollegor riktigt arga när jag visat Sugar Rush eller A Clockwork Orange. Men jag vill nog helst tro att eleverna lär sig bättre om de 1: Förstår stoffet, 2: Är engagerade (arga, äcklade, roade eller förundrade) när de ser stoffet.


För inte så länge sedan hörde jag några utgjuta sig negativt om hur amerikanska CDC (Institutionen för samhällsskydd) gjort en guide för hur man hanterar en zombie-apokalyps; att det skulle minska institutionens seriositet och att man inte kunde ta en sådan regering på allvar som stödde sådan verksamhet. Det lät så otroligt att det måste vara sant. Informationen sjönk vilse i rättningshögarna tills jag blev påmind av en lärare på Edmodo som ville inkludera zombies i sin litteraturundervisning. En annan lärare tipsade om CDCs resurser, bland annat den här rapporten om vad zombies är och varför zombies är en bra allegori för allehanda andra katastrofer som kan drabba samhället.

En pedagogisk planering för ett ämnesövergripande zombie-baserat avsnitt skulle kunna innefatta:
Engelska (läsa, lyssna, ordkunskap): CDCs serieroman, nedanstående video-parodi eller annan zombiefilm, som t ex Shaun of the Dead... Vill man ha in litteraturhistoria kan man ta in Stolthet, fördom och Zombies och göra en jämförelse med originalet.



I svenska och samhällskunskap kan man använda idéerna från CDCs lektionsplanering och skriva för att informera genom att göra en katastrofplan, ta reda på vilka samhällsfunktioner som gör vad i en katastrofsituation. Här får man in både mottagaranpassning, logiskt tänkande, analys och värdering av information - samt förbereder eleverna på hur de ska agera i en katastrofsituation.

Lärdomar för livet, paketerat i en underhållande förpackning.

söndag 23 juni 2013

EdmodoCon 2013 - ses vi där?

Dags för årets internationella fortbildnings händelse: EdmodoCon. Den 7/8 kl. 16.00 och elva timmar framåt har du möjlighet att ta aktiv del i en global konferens där Edmodo-lärare från hela världen delar med sig av undervisningstips och erfarenheter i olika ämnen. Du deltar via din dator från den plats som passar dig bäst. Deltagare får diplom och en "knapp" i sin Edmodo-profil. Registrera dig nu: Ps. Du som här från Falkenberg har väl sett att vi har en egen Edmodo-domän?

måndag 17 juni 2013

fredag 5 april 2013

Hur gör man svenskämnet intressant och relevant?

Jag önskar, önskar, önskar att svenska läromedelsförlag kunde ta efter de engelskspåkiga i högre grad. Svenskämnet känns fortfarande väldigt träigt och de roliga resurser som finns är ofta för barnsliga och på för låg nivå för mig att använda med mina elever.

Scholastics visar om och om igen hur man kan göra undervisningen i landets eget språk intressant och relevant, och framför allt hur man höjer nivån hos språkanvändaren redan tidigt! Mina barn har gått ett år engelsk skola: Inga lyxskolor, tvärtom, skolor med mycket blandat upptagningsormåde, med över 30 olika nationaliteter och begränsade resurser. Min dotter var 8 och i engelskan analyserade klassen poesi med relevant terminologi och hon skrev sedan skrev haiku och elegier, och ritade teckningar som vi fortfarande, åtta år senare, har på väggen hemma. Min då femåriga son undersökte Oxfords arkitektur och höll redovisning inför en samling full av klasskamraternas föräldrar....

Scholastics ger i Storbrittanien ut flera fortbildningstidningar för lärare som man kan köpa i vilken tidningsaffär som helst och de har också tidsskrifter för föräldrar som vill hjälpa sina barn med skolarbetet hemma. Deras webb-sidor är tillgängliga och trevliga och innehåller massor av bra resurser som man kan använda i sin undervisning i engelska. På Edmodos blogg fick jag tipset om StoryWorks, ett material för att bygga upp engelskspråkiga mellanstadie-elevers kunskaper i engelska språket. Det är en logintjänst men det finns en del "provmaterial" att ladda ner gratis.

En annan superresurs är Writing with writers; en steg-för-steg-tjänst där professionella skribenter tar eleverna genom strukturen för olika texttyper med en publiceringsmöjlighet på Scholastics sida. Där finns färdiga lektionsplaneringar med klart angivna mål och lästips och bokklubbar att engagera eleverna i.

Det finns även en sida för Storbrittanien, www.scholastic.co.uk

Ni som har bättre koll på läromedel i svenska än jag får GÄRNA tipsa om bra grejer!

söndag 31 mars 2013

Owl Hall nominerad till pris

Förra läsåret använde jag en av Onestop English nya resurser: Owl Hall: En radio-rysare med blogg och lektionsresurser. Jag var lite orolig, för huvudpersonen var 13 och avsnitten lite korta och rösten barnslig, och sådant kan vara känsligt när man är 16 och börjat på gymnasiet. Men eleverna gick igång, och gillade dessutom att huvudpersonen "bloggade" och att det fanns extra material som gav läsningen ytterligare en dimension.

Handlingen är att Kara, hennes mamma och lillebror anländer till en hyrd stuga för att vila upp sig efter en turbulent tid. Där möter de den underlige grannen Howard och dennes ilskna hund som är de enda grannarna på mycket långt avstånd. Men snart börjar underliga saker hända: Vem kontaktar Kara på bloggen? Vem smyger utan för huset? Vad döljer Karas lillebror? Och vad har Karas mamma och Howard för förhållande? Ingenting är riktigt som det verkar, och en tragisk historia rullas upp.

Nu har Owl Hall nominerats till ett tjusigt pris, nämligen ELTons, som innovativ lärresurs. Välförtjänt, enligt min mening; Men Macmillan Education har varit föregångare på många sätt sedan mitten av 90-talet. De har många, många gratisresurser i form av utskrivbara lektionsplaneringar i flera nivåer, men den största resursen är prenumerationsservicen www.onestopenglish.com. Jag använder den fortfarande ofta, även om jag i stort sett gått över till att använda autentiskt och helt digitalt material. En hel del material är fritt, men tyvärr kan man bara lyssna på hela Owl Hall med prenumeration. Men den är väl värd pengarna!

torsdag 28 mars 2013

Engelska med Premiere League

Och så snubblade jag igen!
British Council är som många gånger sagt en av mina favoritresurser. Den här sidan verkar ju skitkul!

På Premier Skills kan du träna engelska genom att lyssna på intervjuer med fotbollsfans och spelare, testa dina kunskaper om fotbollsregler, läsa artiklar med läsförståelsefrågor om matcher och spelare, få träningstips och annat. Allt anpassat för att lära sig mer engelska! Nivån är inte barnslig, men inte jättesvår.

Teach Meet i Falkenberg 27/3

Som vanligt så var det himla trevligt med Teach Meet. Tyvärr så krockade det med våra klasskonferenser så jag missade en timme och ska titta ikapp. Dessutom var jag sjuk, så det blev väl sisådär... Men jag lovade att dela med mig av lite länkar och eftersom jag vet att Anna W är på semester i fjällsolen över påsk så förekommer jag henne (och bättrar på mitt samvete för att jag inte bloggat på länge)

Min popplet har jag lagt ut tidigare, men här kommer den igen:



Jag pratade väldigt kort om hur jag tänker när jag bygger mina lektioner. Jag hade inte tid att gå in på detaljer, så jag pasar på att utveckla mig här.

Jag arbetar i princip lärobokslöst. Det finns två anledningar till detta:
1. Jag kan inte hålla mig till en bok längre än en åttaveckorsperiod, och jag skippar i alla fall större delen av övningarna eftersom eleverna inte fått skriva i läroböckerna sedan 80-talet och få av eleverna rättar själva även om de får facit. Och jag rättar så lite som möjligt.
2. I engelskans mål för gymnasieskolan talas det mycket om att eleven ska få "möjlighet att utveckla kunskaper om livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där engelska används." och "möjlighet att, genom språkanvändning i funktionella och meningsfulla sammanhang, utveckla en allsidig kommunikativ förmåga." Det tycker jag är svårt att få till med böcker som oftast inte är så up-to-date. Dessvärre är också de flesta "nya" e-läromedel också bara "bok-på-burk" och inte värda pengarna, när man betänker hur mycket bra som finns på nätet om man bara letar lite.

Många hävdar att en bok är nödvändig för att ge eleverna struktur i sin inlärning. Men det är strukturen som är det viktigaste, inte den fysiska boken. Det är också svårare att anpassa en bok efter en grupp där nivåerna ofta är ganska blandade och inlärningsstilarna varierar. Själv har jag hittat en struktur som passar mig och ett verktyg som fyller sin funktion för att förmedla strukturen till eleverna. Jag har funderat på hur beroende jag är av mitt verktyg och har kommit fram till att jag kan se mig själv göra samma sak som jag gör i Edmodo även i Facebook, i Google Sites eller i IWeb: det är som sagt att det finns en tydlig struktur som är det viktigaste.

För mig är det viktigt att inte de olika förmågorna blir isolerade och även om jag ibland kan köra "grammatiklektioner" med traditionella genomgångar, milldrills och även ibland pappersövningar, eller läslektioner, eller lektioner som fokuserar på muntlig kommunikation, så är min strävan att VARJE vecka ska innehålla både muntlig och skriftlig kommunikation och reception, grammatik och ord. Och gärna också något roligt. Jag gillar spel: Både spel på datorn och brädspel och tävlingar. Det gör eleverna också.

Ett prov på hur en av mina lektioner kan vara upplagd hittar ni här.  Jag lägger inte ut lektionen förrän precis före, för jag vill oftast behålla lite av överaskningen. Om en elev behöver förberedas eller behöver lite extra förförståelse kan jag skicka länkar direkt till den, samma eller annat material. Materialet ska INTE vara en ersättning för att gå på lektionen; det ska alltid finnas ett mervärde i att komma, men OM man av någon anledning inte har möjlighet att vara med så ska man i efterhand lätt kunna ta igen vad man missat. 

Varje lektion börjar med att jag skriver upp på tavlan vad lektionen kommer att innehålla. Men jag försöker uttrycka mig lite kryptiskt för att behålla nyfikenheten hos eleverna. Och i princip varje lektion börjar med någon samlande inledning: En diskussionsfråga, en kort film eller ett ljudklipp som i exemplet. Eleverna har locken nere och uppmärksamheten framåt. Sedan guidar jag dem igenom det övriga materialet. Jag uppmuntrar eleverna att jobba tillsammans, läsa högt för varandra och hjälpas åt med övningarna och prata på engelska i så hög utsträckning som möjligt med varandra. Mitt klassrum är dessvärre ofta ganska bullrigt, på gott och på ont.

Lingro är ett av de coolaste verktyg jag vet just nu. Tyvärr är det bara engelskan som har ett svenskt lexikon, men kanske det finns elever som klarar av att använda t ex den fransk-engelska ordboken. Man kopierar bara in webb-adressen till det man vi läsa och sedan klickar man på de ord som man inte förstår. 

Det finns de som påstår att glosläxor är onödigt och att eleverna lär sig ord i alla fall. I ärlighetens namn så tycker jag att det är skitsnack! Det är en tydlig skillnad i språklig progression mellan de elever som läser sina glosläxor och de som inte gör det! Jag räknar aldrig in glosprovsresultat i betygen, oftast samlar jag inte ens in dem, men försöker vara noga med att ha läxförhör varje vecka. I gengäld har jag mycket sällan prov. Det finns en poäng med små förhör, men de ska ses som inlärningstillfällen, inte som examinationstillfällen. 

Det är oftast jag som väljer ut orden, men ibland så får eleverna skicka in förslag Today's Meet medan de läser/lyssnar . Alla ord de har i läxa samlas i ett delat Google dokument. Många använder Glosor.eu eller Glosboken.se för att träna, men vi har uppfunnit en modern variant av den gamla "vikalappen"-metoden där man visar och döljer kolumner i kalkylblad. Funkar rätt bra!

De elever som kommer och ber om ursäkt för att de inte läst läxan får alltid ett leende, även om de är repeat offenders, och samma svar: Du lär dig för din skull, inte för min! Ta det här förhöret som en chans att träna på orden du inte tränat på! Jag ger ca 25 ord i läxa. Av dem väljer jag ut tio som eleverna får översätta från svenska till engelska, fem från engelska till svenska. Jag skriver på tavlan, de skriver på en papperslapp: När de är klara byter de med kompisen som sitter i jämte, öppnar sina datorer och rättar. 2 poäng för det ord som finns i ordlistan, rättstavat, 1 poäng för rätt ord men fel stavning, och 1 poäng för en schysst synonym (och där är jag domare). För de svenska orden får de 1 poäng. 

Stjäl gärna länkarna till lektionen om "ogooglebar"som är konstruerad för en Engelska 5-grupp på ett studieförberedande program. Den här artikeln tycker jag lämpar sig för Engelska 6. 

Road to Grammar har f ö fantastiskt pedagogiska förklaringar till grammatiken, men är inte alldeles lätt att hitta i. Grammar Snacks är fantastiskt trevliga, korta lektioner; över huvud taget är British Councils språk-sidor en guldgruva! Och ni som har NE.se - Kolla in e-språk!!!!

måndag 11 februari 2013

Utan dator försmäktar jag...

P g a diverse personliga distraktioner GLÖMDE jag trots allt att planera för att två av tre klasser inte har datorer denna vecka p g a garantireparationer av de "gamla" vita plast-mackarna. När jag loggade i morse så hade jag tre mejl från elever som frågade om de kunde jobba hemifrån föräldrarnas dator i stället för att komma in. Ännu fler stannade bara hemma...

Det blev lektion i alla fall... Vi gjorde "veckans ord" (ja, jag kör veckans ord på gymnasiet också - från högskoleprovet, på papper, och så går vi igenom dem tillsammans och pratar om prefix, suffix, lånevågor och synonymer - VÄL spenderad tid!) och sedan lyssnade vi på en f d elevs "sommarprat". Eleverna var avslappnade och trivdes med att bara lyssna. Sedan pratade vi i 20 minuter kring kvaliteter och stilfigurer i programmet, om krav och om ämnesval... Alla var med, inte ens telefonerna var uppe så mycket!

Min nästa lektion hade jag planerat för datoranvändning: Efter genomgången av present simple vs present continuous på tavlan hade jag laddat med övningar från Grammar Snacks, British Councils huvudsida och från Road to Grammar. Som tur är hade jag också förberett med sidor ur Murphy's Grammar in Use. Det blev en nostalgi-resa tillbaka till tiden före datorn. De flesta av eleverna jobbade på bra - men jag fick gå och hämta en låda pennor och en bunt anteckningspapper, för det var inte så många som tänkt att ta med det...  Ett par elever hade tagit med sig ersättningsdator och jobbade på dem.

Den ena klassen får tillbaka sina datorer på onsdag, den andra inte förrän på fredag. I morgon blir det BOYD och WAH, d v s jag finns i klassrummet för dem som har med sig något digitalt arbetsredskap, övriga jobbar hemifrån och jag finns på för dem på Skype. Som tur är så har de allra flesta lytt min uppmaning och lagt upp sina pågående arbeten på sina Google-konton i alla fall...

Tänk vad fort man vänjer sig!

tisdag 22 januari 2013

Hjälp dina elever att producera bra texter!


Så snubblade jag igen. Ibland vill man ha snabba guider till hur man skriver olika texttyper även på engelska att kunna hänvisa eleverna till. Och visst är det en kick att publicera så andra får läsa! Varför inte länka till den här sidan: Writing with Writers. 

På Schoolastics sida får eleven genre-exempel, hjälp och råd av aktiva författare att forma sina texter. I vissa fall kan de också få höra personen berätta om sitt jobb och publicera sin färdiga text! Språket på sidan är relativt enkelt, men inte barnsligt även om de elev-producerade texterna är det. Funkar nog på både högstadiet och samtliga tre gymnasiekurser, men kanske främst för 5 och 6. 

Mina elever i Engelska 6 ska skriva recensioner av klassiska skräck-noveller av Poe, Stevenson och Connan Doyle och har fått i uppgift att skriva en kundrecension på Amazon.com. Först lämnar de naturligtvis in till mig genom Edmodo där jag lagt upp länkar till Books Should Be Free, en sajt där de kan lyssna på klassiker inlästa av frivilliga, samtidigt som de läser texten på t ex Poe Stories eller Literature.org genom Lingro.com, där de genom att klicka på ord de inte känner igen eller kan får en snabb översättning utan att behöva lämna källtexten. Orden kan sedan sammanställas i en lista.

Projektdagbok 7

Sanningens minut närmar sig! Alla lämnade in sina arbeten i tid, nu återstår en första genomläsning och kommentar innan arbetena går tillbaka till eleverna för förbättring.

Många frågor kring varför man måste använda källor och hur man använder källor blev det, vilket är förvånande, men bra! Att det visade sig att vissa fortfarande inte upptäckt att kursboken innehåller all den information de faktiskt behöver var mindre bra. VARFÖR är det så svårt att få eleverna att ta till sig att läsa? Man vill bara kunna Googla fram ett snabbt svar och en bild att kopiera. Det är frustrerande när vi faktiskt lägger en hel del tid på att ge eleverna konkret och bra material, i det här fallet har lagt massor av pengar på RIKTIGT bra kursbok, och eleverna väljer ändå att hafsa omkring på nätet och använda i många fall tvivelaktiga källor som de sedan inte anger... Men det är en sak som vi kommer att vara STENHÅRDA på; källkritik, källhänvisning och skillnaden mellan fakta och åsikt.

It ain't over 'til the fat lady sings!

Svenska tal

Jag har just sparkat igång en kurs i Svenska C, enligt det gamla gymnasiets läroplan. Den första punkten i kursen är talanalys. Eleverna ville att jag skulle göra ett urval av bra tal att analysera, och eftersom vi redan under B-kursen tittat på Daniels tal till Victoria och Maria Wetterstrands lysande politiska retorik så kände jag att jag ville ha något annat. Men Obama är på engelska, och Palme är för gammal...

Så snubblade jag på sidan http://www.svenskatal.se/. Vilken samling! Och dessutom finns det länkar till andra resurser på nätet för mer information kring vissa av talen och vissa av talarna. Föredömligt arbete och en lysande resurs för alla retoriskt intresserade.